Реклама / Ads
0| 2235 |02.07.2024 НОВИНИ

Британският премиер: Евентуална победа на лейбъристите би била лоша за страната и за демокрацията

.
Британският министър-председател Риши Сунак Източник: БГНЕС
Британският министър-председател Риши Сунак призова на предизборна проява вчера десните избиратели да подкрепят неговата Консервативна партия на изборите тази седмица. Евентуална голяма победа на лейбъристите би била лоша за страната и за нейната демокрация, посочи той, цитиран от Ройтерс.
 

Едва ли не признавайки своето поражение на изборите на 4 юли, Сунак настоя консервативните избиратели, някои от които се преориентират към дясната партия "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фараж в знак на протест срещу управлението на торите, да предотвратят това, което той нарече "супермнозинство" на лейбъристите.

 

Консерваторите изглежда ще бъдат отстранени от властта след 14 бурни години, белязани от гласуването за излизане на Великобритания от ЕС през 2016 г. и кризата около разходите за живота, последвала пандемията от коронавируса и нахлуването на Русия в Украйна.





Социологическите изследвания дават на лявоцентристката Лейбъристка партия на Киър Стармър преднина от около 20 пункта, като подкрепата за партията "Реформирай Обединеното кралство" може да раздели дясноцентристкия вот, а центристките либерални демократи допълнително да редуцират подкрепата за консерваторите.

 

"Ако на власт е безконтролна, безотговорна Лейбъристка партия със супермнозинство, помислете какво би означавало това за всички", алармира Сунак вчера на среща с избиратели.

 

Фараж, един от най-популярните и разединяващи политици във Великобритания, прекара десетилетия в борба срещу статуквото и ЕС, а през последните години агитираше и за републиканеца Доналд Тръмп в САЩ.





Той се включи в изборите в началото на юни, като се зарече да измести консерваторите като основна дясна партия.

 

Социологическите проучвания недвусмислено демонстрират, че подкрепата за "Реформирай Обединеното кралство" е достигнала своята кулминационна точка през втората половина на юни, малко преди Фараж да заяви, че Западът е провокирал нахлуването на Русия в Украйна. Някои от кандидатите му отпаднаха заради расистки или други неподходящи коментари.





Макар и според британската избирателна система "Реформирай Обединеното кралство" да може да спечели милиони гласове, малко вероятно е партията да получи повече от няколко места в парламента. Но дори и това може да се окаже достатъчно, за да разцепи десницата в много области и да поднесе победата на лейбъристите.

 

Обединеното кралство по всяка вероятност ще избере лявоцентристко правителство, докато голяма част от Европа завива надясно, включително Франция, където крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен спечели първия тур на парламентарните избори миналата неделя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2228 |02.07.2024 Софийският апелативен съд остави в ареста Орлин Гигов, обвинен, че е пребил до смърт украинка . 0| 2216 |02.07.2024 Мощни пожари бушуват на 3 гръцки острова, има арестувани за умишлени палежи . 0| 2223 |02.07.2024 Байдън осъди решението на Върховния съд за имунитета на Тръмп, като го нарече опасен прецедент . 0| 2210 |02.07.2024 Шефът на Пентагона ще се срещне днес с украинския си колега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads