Реклама / Ads
0| 2312 |18.07.2024 НОВИНИ

Британският премиер: Първата ни задача е да потвърдим нашата непоколебима подкрепа за Украйна

.
Британският министър-председател Киър Стармър Източник: БГНЕС
Новият министър-председател на Великобритания Кийр Стармър призова за по-тясно сътрудничество в Европа за увеличаване на подкрепата за Украйна и за справяне с най-належащите проблеми на континента: нелегална миграция, изменение на климата и енергийна сигурност, информира "Ройтерс".
 

Откривайки среща на Европейската политическа общност от повече от 40 страни в двореца Бленхайм - родното място на Уинстън Чърчил - Стармър направи своята заявка за рестартиране на отношенията с Европейския съюз след Брекзит.

 

Той се разграничи от предишното правителство на консерваторите, което заплаши да се оттегли от международен договор за правата на човека.





"Под мое ръководство Великобритания ще бъде приятел и партньор, готов да работи с вас, не част от Европейския съюз, но до голяма степен част от Европа", подчерта Стармър по повод излизането на Великобритания от ЕС след референдум от 2016 г.

 

"Обединени от решимостта ни да защитаваме споделените ценности и сигурни какво можем да постигнем заедно", каза още той пред други лидери в Европейската политическа общност - група, различна от ЕС и създадена след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

 

Две седмици след като победи решително на изборите и току-що завърнал се от първото си международно участие на среща на НАТО във Вашингтон като премиер, Стармър отново излезе на международната сцена, апелирайки Европа да направи повече, за да подкрепи Украйна срещу Русия.





"Така че първата ни задача тук днес е да потвърдим нашата непоколебима подкрепа за Украйна", категоричен бе той.

 

Стармър си е поставил за цел да възстанови връзките с ЕС, след като Брекзит предизвика години на недоволство. Той обаче не вижда Великобритания да се присъедини отново към единния пазар или митническия съюз през неговия живот.

 

Евролидерите като цяло приветстваха плановете на Стармър за сътрудничество в областта на отбраната. Френският държавен глава Еманюел Макрон отвърна: "Това е чудесна възможност за рестарт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2200 |18.07.2024 Въпреки скандалите с ваксините и заплахите на либералите: Фон дер Лайен е преизбрана за втори мандат начело на ЕК . 12| 10320 |18.07.2024 Започват да строят още 4 участъка от АМ "Хемус" . 0| 2201 |18.07.2024 Екипи на БЧК оказват подкрепа в пострадалите от пожарите населени места . 12| 2335 |18.07.2024 Байдън има проблеми със здравето? Забрави името и на военния министър на САЩ Лойд Остин /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads