Реклама / Ads
114| 6235 |11.07.2012 НОВИНИ

В Брюксел ни хвалят; били сме дисциплинирани реформатори

.
Б. Борисов прие похвалите на евроинституциите
Председателят на ЕК приветства българския премиер във връзка с осъществения важен напредък във финансовата консолидация в страната.
 

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Брюксел с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с Жозе Мануел Барозу – председател на Европейската комисия. По време на срещата си с българския премиер Ромпой отбеляза силната политическа воля на българското правителство за провеждащите се реформи и строгата фискална дисциплина, която страната ни спазва, съобщиха от правителствената информационна служба.

В Брюксел посрещат със задоволство повишаването на усвояемостта на европейските фондове у нас при това с нисък процент на грешки, стана ясно по време на разговорите. Той е под 2 на сто за 2011г. при средно 5 на сто за ЕС. Отчита се и фактът, че България няма спрени оперативни програми. Към днешна са извършени 25% от плащанията по тях при равнище от 1% до средата на 2009 г. Ван Ромпой приветства успешната емисия облигации пусната неотдавна, вследствие на която значително е увеличен фискалният резерв.

В рамките на работното си посещение Бойко Борисов запозна Жозе Мануел Барозу с най-новите макроикономически развития в България. Председателят на ЕК приветства българския премиер във връзка с осъществения важен напредък във финансовата консолидация в страната – нещо, което пролича от премахването на процедурата по свръхдефицит през юни т.г., и насърчи министър-председателя да продължи с необходимите реформи.

Премиерът Борисов го запозна и с последните събития в България, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Председателят Барозу информира премиерът Бойко Борисов, че ЕК в момента финализира докладите си за България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, които комисията ще одобри на 18 юли т.г.

Барозу отбеляза осъществения от България напредък и препотвърди, че ЕК ще третира всяка от страните съобразно собствените й постижения и ще се погрижи докладите да са честни и обективни.

Жозе Мануел Барозу благодари на министър-председателя за изразените позиции по време на изказванията му в рамките на заседанията на Европейския съвет и за подкрепата му за общностния подход по различните теми.

Председателят на ЕК прие поканата на премиера Борисов да присъства на откриването на новия лъч от софийското метро през август т.г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6188 |09.06.2012 Новите ни магистрали били като немските . 13| 5650 |06.06.2012 Противоградните ракети били полезни; минимизирали щетите . 64| 16424 |04.06.2012 Б. Димитров: Пръдне ли Брюксел, ние се насираме . 13| 5557 |30.05.2012 Поне 20 млн лв били щетите от земетресението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads