Реклама / Ads
6| 5757 |20.01.2014 НОВИНИ

Брюксел отказа нови споразумения за "Южен поток"

.
Европейската комисия се е отказала да иска преразглеждане на междуправителствените споразумения между Русия и членките на ЕС, през които ще преминава газопроводът "Южен поток". Това пише руският вестник "Ведомости", позовавайки се на информация от източници, близки на руското Министерство на енергетиката и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
 

Преди малко повече от месец Брюксел поиска от България, Унгария, Словения, Австрия, Италия и Гърция да започнат нови преговори с Москва и да подпишат нови споразумения, така че "Южен поток" да отговаря и работи изцяло според изискванията на Третия либерализационен пакет, който не съществуваше, когато документите бяха подписани. Малко по-късно засегнатите членки на ЕС се обединиха около идеята на българския министър на икономиката Драгомир Стойнев Брюксел да преговаря с Москва от името на всички страни. Малко по-късно Европейската комисия получи мандат за тези преговори. Миналия петък Йотингер се срещна в Москва с енергийния министър Александр Новак. Двамата са обсъдили темата и са се разбрали да бъде създадена работна група, която да обсъжда юридическите и техническите въпроси около газопровода.

По време на разговорите между двамата обаче не е ставало дума за преразглеждане на междуправителствените споразумения, нито че работната група ще се занимва с тях, казва пред "Ведомости" руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновский. Според него задачата на работната група между Брюксел и Москва ще бъде да намерят вариант "Южен поток" да функционира според законите в ЕС.

Най-близката възможност двете страни да се разберат по въпросите около газопровода е на 28 януари, когато в Брюксел ще се проведе конференцията Русия-ЕС, където руската делегация ще се оглавява лично от президента Владимир Путин, пише "Коммерсант". Основната цел на форума обаче е да се обсъди ситуацията след захлаждането на отношенията между Евросъюза и Русия заради кризата в Украйна. Срещата обаче е съкратена само в рамките на един ден и едва ли за толкова малко време двете страни ще успеят да решат и въпросите около "Южен поток", допълва изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5938 |20.01.2014 Георги Златев е новият шеф на "Мини Марица-изток" . 1| 5147 |20.01.2014 Ковачев скептичен за становище от ЕП преди май дали изборите у нас са купени . 3| 5193 |20.01.2014 Омбудсманът: Новият НК не е обществено обсъждан . 4| 5112 |17.01.2014 Над 19000 нови коли продадени в България през 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads