Реклама / Ads
2| 3238 |22.12.2021 НОВИНИ

Брюксел с правни действия срещу Полша

.
Европейската комисия предприе правни действия срещу Полша по въпроса с върховенството на правото. Варшава има два месеца, за да отговори.
 

Причината за решението на Брюксел е спорът около йерархията на юрисдикциите и решението на конституционния трибунал във Варшава, според което членството на страната в блока не означава автоматично превъзходство на брюкселските съдилища над решенията на полските магистрати. 

 

Тъкмо това решение предизвика остра реакция от страна на Брюксел, който и без това смята Полша за “черна овца” в съюза заради проблемите на страната с върховенството на закона. В края на октомври ЕК дори наложи глоба от 1 милион лева на ден. Тогава бе предложен и компромис на Варшава, за да се отключат 36-те милиарда евро по възстановителния план, които се оказаха блокирани в спора. За да се случи това обаче, от Брюксел искат Варшава да разпусне дисциплинарния си орган в съдебната система, който изначално доведе спора между ЕС и Полша до точка на кипене.

 

ФрогНюз припомня всичко започна през септември, когато комисията поиска от съда да наложи ежедневна глоба на Полша, която отказа да изпълни разпореждане за спиране функционирането на орган за дисциплиниране на съдии. Полският съд заключи че решението на Съда на ЕС е незаконно и нарушава принципите на правовата държава и суверенитетът на Полша. Правителството във Варшава настоява, че тази реформа е била крайно необходима за оздравяването на съдебната система и елиминирането на остатъците от комунистическия режим. Критиците обаче са на мнение, че това ще отнеме независимостта на съдебната система в Полша, която е един от основните стълбове на демокрацията.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3060 |16.12.2021 Кирил Петков заминава в Брюксел, среща се с Урсула фон дер Лайен и Столтенберг . 31| 14997 |16.12.2021 Извънредно от Брюксел: Радев свиква Консултативен съвет за национална сигурност заради Северна Македония . 9| 3411 |16.12.2021 Радев в Брюксел: Важно е, че България успя да пречупи пандемията, без да затваря страната . 11| 11280 |15.12.2021 Петър Чолаков: Новите управляващи да избягват реваншистките действия при разграждането на модела „Борисов“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads