Реклама / Ads
7| 10923 |01.03.2019 НОВИНИ

Брюксел реагира след публикация на Фрог за репресия срещу журналист

.
Валя Ахчиева Източник: EUelectionsBulgaria
Писмената забрана да разследва и да публикува материалите си, подписана от шефа на БНТ Константин Каменаров, която получи Валя Ахчиева, предизвика реакция от европейската журналистическа общност. Фрогнюз публикува документа за първи път вчера и разкри, че е журналистката е завела дело по този повод.
 

След публикацията на Фрогнюз, в която ви разказахме за безпрецедентната писмена забрана, която е получила журналистът Валя Ахчиева днес изданието

EUelectionsВulgaria, в което тя публикува последните си разследвания, съобщава на европейската публика за репресията срещу нея. Финансираният от Европейския парламент сайт, в който публикуват свои материали журналисти от всички страни в ЕС, днес излезе с остра реакция срещу случващото се в България в редакторска статия озаглавена „Сигнал за свобода на печата: Виден журналист е на прицел“.  Редакторите обявяват, че създават специален раздел, в който да продължи да публикува свои разследвания Валя Ахчиева, наречен „Разследващи доклади“.

 

Документът със забраните към Ахчиева, който публикуваме отново и в края на този материал, е подписан лично от шефът на БНТ  Константин Каменаров, точно в деня, за който заради отсъствието му от делото срещу него, съдът получи официален документ, че той е в болничен.

 

Вижте превода направен от Фрогнюз на целия материал от финансираното от Европейския парламент он-лайн издание:

 

.

„Сигнал за свобода на печата: Виден журналист е на прицел“.

 

Валя Ахчиева [Съюз на българските журналисти]

Нашият  изтъкнат колега  Валя Ахчиева бе помолена да спре да сътрудничи с други медии, освен Българската национална телевизия (БНТ), въпреки че БНТ свали предаването й, излъчвано преди всяка седмица. Всъщност Ахчиева бе в сътрудничество само с EUelectionsBulgaria.com.

 

Няколко български медии разговаряха с Ахчиева в четвъртък (28 февруари), цитирайки я да каза, че смята за недопустим опита за ограничаване на свободата на журналист.

Ахчиева, известна личност и популярно име в България, започна да сътрудничи на EUelectionsBulgaria.com на 11 февруари, на принципа pro bono (без заплащане – б.пр.), и вече представи три материала с разследваща журналистика. Тя изрази желание да продължи, въпреки предупрежденията.

 

По този повод днес EUelectionsBulgaria.eu откри специален раздел „Разследващи доклади“, където ще се появят историите на Валя.

 

Ахчиева рискува да бъде уволнена от БНТ. Въпреки това, тя оспорва в съда официалните предупреждения, подписани от ръководителя на БНТ Константин Каменаров. Писмото му е подписано на 18 февруари, ден, в който е трябвало да бъде в болничен.

 

Срещу Каменаров тече съдебен процес за шофиране в нетрезво състояние. За да избегне съдебно заседание на 18 февруари, той представя медицинско свидетелство за болест. Въпреки това, Каменаров присъства на среща с шефовете на пресата за фалшивите новини, която се провежда в Европейския парламент на 19 февруари . Разкритието идва, след като БНТ излъчи кадри, показващи как Каменаров присъства на събитието.

 

Ако бъде осъден по обвинението за шофиране в нетрезво състояние, Каменаров може да получи до 3 години затвор. Той също така ще трябва да напусне БНТ, тъй като ръководителят на тази медия не може да бъде човек с осъдителна присъда.

 

 


.
Подписът на Каменаров в документа е заличен заради изискване на Комисията за защита на личните данни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4413 |28.02.2019 Проверяват дали ”Благоевград БТ” ще заработи след 1 март . 11| 4647 |28.02.2019 ЕК: В България не се разследват адекватно финансови престъпления . 0| 3799 |27.02.2019 Красимир Вълчев: Изпитът след 10-ти клас не е за преминаване в следващия . 1| 4086 |26.02.2019 Изследване: Българите вярват повече на ЕК и ЕП, отколкото на родните институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads