Реклама / Ads
18| 3930 |20.03.2023 НОВИНИ

Брюкселска социология: ПП-ДБ с малка преднина пред ГЕРБ

.
С малка преднина пред ГЕРБ се нарежда новата коалиция на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”, показват данните на брюкселското издание “Politico”. БСП обаче губят драстично доверието на избирателите си. На ръба на 4-процентовата бариера остава “Български възход” на Стефан Янев.
 

26% от гласовете биха спечелили и ГЕРБ, и новата коалиция ПП-ДБ, ако изборите бяха днес. Социологията на “Politico” не отчита разлики, по-малки от 1%. От графиката обаче е видно, че ПП-ДБ водят, макар и с минимална преднина пред Борисовата партия. 

Трети според социологическите данни се нареждат от ДПС, които печелят 13% от доверието на избирателите. Партията на Мустафа Карадайъ държи позициите си от изборите през октомври. 

 

Динамиката е интересна при “Възраждане” и БСП. Партията на Костадин Костадинов е малко зад ДПС, но по всичко личи, че формацията гълта от електората на левицата. Столетницата пък се е сгромолясала с още поне 1% спрямо резултатите си през октомври и, ако изборите бяха днес, щеше да получи 8% от гласовете. За сметка на това “Възраждане” е спечелила точно 2% за същия период и формацията на Костадинов “диша във врата” на ДПС също с около 13%. 


.

На ръба на 4-процентовата бариера в момента е Стефан Янев и партията му “Български възход”. Забелязва се минимален отлив на избиратели от формацията спрямо получените гласове през октомври миналата година, но все още е под въпрос колко точно подкрепа ще спечели БВ на изборите и дали тя ще е достатъчна, за да може партията да влезе в новия парламент.

 

ФрогНюз припомня обаче, че Осман Октай прогнозира пред медията ни крах за Янев и партията му, които според анализатора ще гледат входа на Народното събрание от външната страна. Именно това според Октай ще обърка сметките на ГЕРБ, ДПС и БСП, които вече имат договорка за кабинет с подкрепата на Янев. Поради тази причина, смята Октай, нови избори ще има, а президентът Румен Радев ще направи всичко възможно те да не са паралелно с тези за местна власт. Според Октай две са възможните дати - или през юли, или през септември. Всичко зависи от скоростта, с която ще бъдат проведени консултациите в президентството и завъртането на мандатите.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4633 |17.03.2023 Адвокат Емил Георгиев: Водевилът на Гешев е заради първото място на ПП-ДБ в социологическите проучвания . 9| 4501 |16.03.2023 Тренд: Пет формации влизат в следващото НС. Три партии получават над 3%. Коалицията ”ПП-ДБ” е първа . 14| 5793 |10.03.2023 ”Галъп”: Битка не само за първото, но и за третото място. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са с изравнени резултати . 5| 3544 |04.03.2023 Социологът Кольо Колев: Коалицията ПП-ДБ няма да се разцепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads