Реклама / Ads
1| 3014 |16.12.2020 НОВИНИ

БСП – София: С 10% да се намали такса ”Смет“ за гражданите

.
Общинските съветници от групата на „БСП за България“ да предложат намаляване с 10% на такса „Битови отпадъци“ за недвижимите имоти на гражданите в София за 2021 г. Това реши Градският съвет на Софийската организация на БСП на своето първо онлайн заседание. Приетата позиция е във връзка с предстоящото гласуване в СОС на План-сметката за чистотата на столицата през следващата година.
 

„По този начин около 6 млн. лв. ще останат на разположение в семейните бюджети на софиянци, които ще са им от помощ предвид утежнената икономическата обстановка в страната и столицата, обусловена от влошаващото се положение с COVID-19“, аргументират се социалистите.

 

Групата на БСП ще предложи допълнителни 3 млн. лв., за миене на вътрешно-квартални улици, велоалеи в обхвата на тротоарите и други места за обществено ползване, да бъдат предвидени към разходната част на План-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Това предложение да бъде направено като мярка срещу ФПЧ и подобряване качеството на атмосферния въздух.

 

Също така, общинските съветници от левицата предлагат читалищата на територията на Столична община да бъдат освободени от такса „Битови отпадъци“ за следващата година. Предложението им е продиктувано от затрудненото положение и драстично намалените приходи от читалищна дейност, заради противоепидемичните мерки, през 2020 г.

 

„Анализът на планирането и изпълнението на План-сметките за чистота на Столична община показва, че е налице трайна тенденция през годините да се събират и изразходват все по-големи суми“, считат столичните социалисти. Те посочват, че в критичната 2009 г. София разполагаше със 130 млн. лв. за почистване на града, а през 2021 г. са предвидени над 220 млн. лв., което е със 70% повече.

 

„При тези суми София би следвало да е най-чистият град в страната, защото тя събира най-много средства на глава от населението. Реалността обаче е друга. Въпреки непрекъснатото нарастване на събраните приходи градът остава все така мръсен и прашен. Нещо повече - лошото качеството на въздуха в София и повишеното количество на фини прахови частици е в пряка зависимост с чистотата на града, и е следствие от крайно недостатъчното миене на улици, тротоари и други публични пространства“, изтъкват от БСП – София и припомнят, че това, най-после, беше признато и от кмета Фандъкова, която посочи натрупването на прах, като основна причина за повишените стойности на ФПЧ, нещо за което общинските съветници от групата на БСП в СОС алармират повече от 5 години.

 

Градският съвет на БСП – София счита, че в Столична община е сбъркан моделът на финансиране на дейностите по чистотата. Размерът на такса „Смет” не се определя въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата.

 

„Системно е несъответствието между планираните разходи в План-сметката по чистотата и събраните приходи от такса „Смет“. За периода 2014 - 2019 г. приходите от таксата надвишават разходите с над 170 млн. лв. Този излишък, формиран от такса „Смет“, продължава да се изразходва за други цели, въпреки законовата забрана“, категорични са социалистите.

 

Ако направените от групата на „БСП за България“ предложения и аргументите към тях не бъдат приети от мнозинството в СОС, общинските съветници от левицата ще гласуват против приемането на План-сметката за чистотата през 2021 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3771 |08.12.2020 Експерт: Да се намали ДДС-то на храни и лекарства, за да се справим с кризата . 4| 4226 |02.12.2020 Спаси София: Сериозни съмнения и данни за манипулиран вот в общинската програма „София избира“ . 7| 4112 |30.11.2020 Зам.-кмет на София: Цената на синята и зелената зона няма да се вдига . 7| 7398 |28.11.2020 Среднощна драма в София: Неизвестни стреляха по криминално проявен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads