Реклама / Ads
11| 5223 |23.06.2011 НОВИНИ

БСП бойкотира проектозакона за БГ дипломатите

.
На първо четене минаха днес в парламента промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават кадрите на Държавна сигурност (ДС) да заемат определени постове в системата на външното министерство.
 

Проектозаконът бе подкрепен от от ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати. От БСП гласуваха "против", а "Атака" и ДПС се въздържаха.

БСП очаквано се обяви срещу проектозакона, като основните критики бяха насочени към лустрацията и съсредоточаването на много власт в ръцете на външния министър.

Според самия него обаче предложените изменения не ограничават правото на труд на никого в МВнР, а създават условия за изпълнение на волята на Народното събрание да не се допускат хора, свързани с бившите служби, да представляват България пред света. Министър Николай Младенов обясни още, че детайлното разписване на правомощията на министъра има за цел да осигури ясното поемане на отговорността.

От Коалиция за България обаче обявиха промените за "опасни", тъй като дават неограничена административна власт на министъра и дават възможност само на един човек да задава приоритетите на българската външна политика.

"В това законче има девет противоконституционни текста. Има и други. Другите текстове обаче са за юридически камуфлаж, юридическа баластра. Коя е основната цел на това законче? Лустрация, дискриминация. Това е целта. Другото е заблуда и вие потвърждавате, че е така. "Пишете: Законът противоречи на Решение номер 14 от 1992 г. на Конституционния съд, в което аз съм участвал, Решение номер 10, Решение номер 9, и последното – Решение номер 11 от 2009 г. Ето тези решения на Конституционния съд, част от българската Конституция, нарушавате с това законопроектче”, заяви Любен Корнезов.

Според Корнезов промените освен на Конституцията противоречат и на международни договори - Международния пакт за граждански и политически права, Конвенцията относно дискриминацията в областта на труда и на Конвенцията относно правата на гражданите на труд.

"Приемайки тази лустрация, в Конституционния съд ще ви сразя", завърши Корнезов, който е бивш член на съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6712 |31.05.2011 730 000 бойкотират "произвола на монополите" . 28| 5218 |30.05.2011 ДСБ бойкотира идеята за промени в Конституцията . 6| 5272 |25.05.2011 Промени в закона махат дипломатите-агентите на ДС . 3| 4966 |12.05.2011 ВАС бойкотира съдилищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads