Реклама / Ads
8| 4874 |10.06.2011 НОВИНИ

БСП и ДПС внесоха вота, след седмица - дебатът

.
Точно в 13.02 часа 68 депутати от Парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внесоха вота на недоверие към правителството за антикризисната политика в деловодството на Народното събрание.
 

Очаква се той да бъде дебатиран следващия четвъртък, а в петък - да бъде гласуван. За да бъде успешен, са необходими 121 гласа. От опозицията предупредиха, че ако този вот не успее, ще последва втори – този път за провал на цялостната политика на правителството.

Основните мотиви за втория вот на недоверие към правителството са:

1) за провалените антикризисни Програма и мерки на правителството. Правителството на практика не реализира никакви антикризисни мерки. Вместо по-бързото и безболезнено преодоляване на последиците от икономическата криза, то задълбочи отрицателните й ефекти. Доведе до срив в производството, спад във вътрешното потребление, недостиг на приходи в бюджета,обедняване на българите, намаляване на икономическата активност на бизнеса, ръст на безработицата, несигурност и непредсказуемост.

2) За цялостен провал в икономиката – за по-малко от две години правителството на ГЕРБ срина конкурентноспособността на страната със 17 позиции. Съгласно най-старата ежегодна класация на конкурентноспособността на икономиките – тази на Международния швейцарски институт по мениджмънт през кризисната 2009 г. страната ни е заемала 38-ма позиция по конкурентноспособност. След нас бяха страни како Испания, Бразилия, Полша, Унгария, Турция, Русия, Италия, Румъния, Гърция. През 2011 г. страната се срива със 17 позиции и заема 55-то място. След нас остават само Гърция, Хърватия, Украйна, Венецуела.

3) За антиевропейската политика в областта на образованието, науката, иновациите. – политиката на правителството в областта на образованието се разминава сериозно с европейската стратегия Европа 2020.

4) За провала в усвояването на европейските фондове – в анализ на ЕК за усвояването на европейските фондове към 1 май 2011 г. България е на 24-то място по усвояване на средства от фонд „Регионално развитие”, на 25-то място от Социалния фонд, и на последно място по усвояемост от Кохезионния и Аграрен фонд.

5) За тежките последици за хората – За пръв път през годините на прехода българското правителство замрази доходите на хората и с действията си увеличава безработицата и инфлацията.

6) За провала на ГЕРБ в местното самоуправление – двегодишното управление на ГЕРБ влоши силно положението на българските общини.

Станишев: Вотът цели подмяна на една провалена антикризисна политика

Целта на този вот не е смяната на един или друг министър. Вотът цели подмяна на една провалена антикризисна политика, заяви Станишев. Има две антикризисни програми на правителството и двете са пълен провал, посочи червеният лидер. По думите му резултатите от това управление водят България в обратна посока.

Имаме и съвсем пресни поводи, които идват като сигнали от ЕК, посочи Станишев и визира доклад за дефектите в социалната политика на еропейските ни партньори, както и приоритета Шенген. „България трябваше да бъде член през март 2011 г. Шест страни блокират този процес и основен проблем е доверието и способността на българското правителство да се бори с корупцията.

Местан: Правителството вече не може да се оправдава със световната икономическа криза

Внасяме вота на недоверие в момент, в който светът вече излиза от кризата. Редица европейски държави минават в период на растеж на икономиката. Правителството вече не може да се оправдава със световната икономическа криза. Отговорността за състоянието в икономиката и продължаващото влошаване на ситуацията е на правителството, посочи от своя страна заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Този вот, който ще бъде разискван в четвъртък, и ще бъде гласуван в петък, ако не мине по необходимост, ние ще внесем вот за цялостната политика. Местан каза още, че е изчерпан моделът – няма друг изход от ситуацията, в която държавата е изпаднала, това са предсрочните парламентарни избори, заяви той. Местан посочи, че е най-добре те да са три в едно, за да не се правят допълнителни разходи.

На 8 юни БСП и ДПС обявиха, че ще внесат искане за вот на недоверие за провала на антикризисната политика на правителството. Като цел беше определено падането на правителството, така че предсрочните избори по възможност да са заедно с президентските и местните през есента.

Днес лидерът на ДСБ Иван Костов обяви: “Няма как да защитим Бойко Борисов от такъв вот”. И изтъкна, че във вторник ще се проведе заседание на ПГ на Синята коалиция и тогава ще бъде взето и решението как ще гласува парламентарната група при вота на недоверие. Костов уточни единствено, че има четири варианта за отношение към искания от опозицията вот на недоверие към правителството. Другият съпредседател на Синята коалиция – Мартин Димитров, каза днес, че трябва първо да се видят мотивите, а след това ще се взимат и решенията.

В интервю за “Всеки ден” лидерът на “Атака” посочи вчера, че няма да подкрепи предстоящия вот на недоверие. На същото мнение са и тримата депутати, които напуснаха партията на Волен Сидеров.

Тези хора какво искат – да има размирици, да няма стабилно правителство. Знаете ли какво значат пак избори, реагира премиерът преди дни на въпрос за новия вот, който опозицията иска.

Николов: Много може да се говори за успехите на правителството

БСП и ДПС искат да загубят вота. Това смята зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по повод внесените мотиви за втори вот на недоверие към кабинета. Според него много може да се говори за успехите на правителството, което според него върви в правилната посока. Затова според него трябва да се внимава много да не се отклоним от този верен път. Ледът е тънък и всяка грешна стъпка би ни довела до там, че нашите деца да търпят грешките, които ние сме направили, посочи Николов.

Според ГЕРБ опозицията не е избрала правилните мотиви. „Може би г-н Станишев и г-н Доган искат да си изчистят съвестта, за това, което са правили преди и искат да покажат на своя електорат, че все още съществуват“, изтъкна Николов. Той допълни, че опозицията не е показала алтернатива на управлението на Бойко Борисов. „Алтернатива на ГЕРБ няма“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той обеща управляващата партия да излезе на дебатите с много аргументи.“ Ние икономически стоим много добре, вървим напред“, смята още той. От ГЕРБ са убедени, че вотът няма да мине, защото „всички здравомислещи знаят, че след това следва служебен кабинет и връщане на Тройната коалиция“. Според Николов това не е вот за сваляне на правителството, а е изцяло предизборен вот.

По повод заявката за следващ вот за цялостна политика Валентин Николов коментира: „Шоуто ще бъде пълно до изборите“. Категорично няма да има избори 3 в 1, според ГЕРБ.

Това е вторият вот на недоверие, който внасят Коалиция за България и ДПС. Първият беше за „провала на политиката в сферата на здравеопазването“. Искането оставка на правителството беше подкрепено от едва 70 депутати, 144 гласуваха против, един – депутат на „Атака“, се въздържа. Очаквано сините и националистите подкрепиха кабинета.

В началото на тази година премиерът Бойко Борисов поиска и получи вот на доверие от парламента за цялостната политика на правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4885 |03.05.2011 Внесоха трето обвинение в съда срещу Лечков . 2| 5112 |27.01.2011 Внесоха обвинението срещу Божидар Нанев в съда . 2| 5721 |06.01.2011 Внесоха обвинителния акт по делото "Белнейски" . 0| 4860 |01.06.2010 Внесоха обвинението срещу Тошко Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads