Реклама / Ads
5| 4262 |17.02.2015 НОВИНИ

БСП иска червен шеф на комисията за пенсионните фондове

.
Георги Търновалийски
БСП трябва да оглави временна комисия за пенсионните фондове, настоява депутатът Георги Търновалийски от левицата.Нормално е политическа партия, която е в опозиция, да поеме ръководството на такава комисия, това е практика, не само в България, а в целия Европейски съюз,каза той по БНР.
 
Още повече, че предложението е направено за първи път именно от БСП - Лява България. По принцип е добре тези комисии да бъдат оглавявани от опозицията, защото целта на тази комисия е освен повее информация за състоянието на пенсионните фондове и взаимодействието между институциите, в случая Комисията за финансов надзор с пенсионните фондове и работата на КФН по надзора на тези фондове, обясни Търновалийски.

Колегата му от Реформаторския блок Гроздан Караджов смята, че въпросът за председателя не е толкова важен.Тази комисия не толкова важно кой ще я оглави, не знам защо ударението се поставя върху точно този въпрос. Ако смисълът на тази комисия е наистина да влезе в работен режим, да анкетира Комисията за финансов надзор, наистина да влезе в детайли в работата на дейността на пенсионната дружества и реалната доходност, която хората получават от своите доброволни вноски в универсалните пенсионни фондове, това вече е задача, която съответства и на ранга и на призванието на парламента. Това кой ще е председателства е технически въпрос. Председателят  винаги пръв между равни, той не представлява особена институция сам по себе си. Дотолкова доколкото въпросът е принципен - трябва ли за успокоение на обществото представител на опозицията да оглавява такава комисия лично не бих се възпротивил, не вярвам и някой от моите да се възпротиви, коментира той.

Караджов обясни какво според него трябва да проверява тази комисия:Ние вече изслушахме на редовна комисия Комисията за независимите регистрирани одитори и видяхме колко ужасна е всъщност практиката на този орган, на практика той работи в на практика той работи в полза на тези одитори, които не си вършат работата и които по-скоро способстват за лошите оценки на големите акционерни дружества. Същото се наблюдава и по отношение на КФН. И двете комисии са пропуснали най-гигантската краста за нашето съвремие, а именно над 3.7 милиарда лева дупка, които КТБ инкасира за сметка на българския народ. Същите тези комисии сега по скоро гледат да менторстват върху хората, върху парламент, без да поемат каквато и да е вина. Мисля, че е работа на парламента да ги изслуша, да ги анкетира и за мен е безспорен факта, че смятам, че там трябва да бъдат направени из основи промени и в изискванията за членовете на тези комисии, и в отговорностите им, и най-накрая персонален състав. Парламентарната комисия трябва да огледа дейността на фондовете, дотолкова доколкото с това започнах и най-вече доходността на върху парите на хората, останалото е да се погледне дейността на КФН, по възможност да направим и анкетна комисия за другата комисия - Комисията за проверка на независимите регистрирани одитори, доколкото именно тя е допуснала одитори да заверяват отчетите на КТБ години наред с чудесни резултати.

Според Георги Търновалийски комисията трябва да се съсредоточи върху тория стълб и взаимоотношенията между КФН и пенсионните фондове.
За нас ще е важно, след като направихме изслушване на КФН и г-н Мавродиев и неговите колеги не успяха да ни убедят в изнесената информация и в анализа си, тъй като той явно коренно се различава от информацията, която изнасят самите пенсионни фондове. За нас е важно да е ясно какво се случва с втория стълб и със средствата, които са над 8 милиарда и за нас същи така е важно да изследваме и взаимоотношенията между КФН с пенсионните фондове и по отношение на контрола върху дейността на тези пенсионни фондове, за да можем да вземем едно информирано решение ние като народни представители при гласуване в зала на промените в Кодекса за социално осигуряване и разбира се, да информираме хората, които са ни пратили в парламента за състоянието на пенсионите фондове, за това, което ги очаква и дали те да предприемат стъпки и да вземат решение, евентуално ако се случат тези промени, които искат управляващите, да насочат средствата, където смятат, че е ней-ефективно и най-добре за тях, коментира Търновалийски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4745 |16.02.2015 Антон Киссе одобри комисията на БСП за българите в чужбина . 21| 5681 |16.02.2015 Прокуратурата поиска 10 г. затвор за Александър Томов . 1| 4602 |16.02.2015 Жените с близо два пъти по-ниска пенсия от мъжете . 4| 5253 |13.02.2015 М. Димитров пред Фрог: Искам да чуя нови проблеми на производителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads