Реклама / Ads
1| 3741 |14.04.2020 НОВИНИ

БСП: Нужен е парламентарен контрол върху изпълнителната власт

.
Левицата активно настоя за провеждане на парламентарен контрол по време на извънредното положение. Според БСП контролът върху изпълнителната власт е необходим.
 

„Изключително важно е в една парламентарна република да има и парламентарен контрол. Независимо дали сме в извънредна ситуация или не, е нормално правителството по някакъв начин да бъде контролирано, за да не се получават гафове“, заяви Дпрагомир Стойнев. 


Левицата предлага парламентарният контрол да се случва при спазване на мерките, т.е. в залата да бъдат само питащият депутат и отговарящият министър.


Смятаме, че на база на опита, който имаме през последните две седмици, спокойно можем да върнем и парламентарния контрол. Ние предлагаме той да се реализира стандартно – в петък, като регистрацията да се извършва с електронната система в рамките на един час преди началото на заседанието“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че от левицата считат, че е било разбираемо в началото на пандемията извънредното положение ръководството на НС и парламентарните групи да са имали своите притеснения за това как ще бъде организирана дейността, така че да бъде съхранена безопасността на народните представители.

„Беше въведен и особен режим на НС, въпреки нашето противопоставяне. Приехме аргументите, че на първо място е сигурността на народните представители, заедно с това то да бъде в състояние за гласува закони, свързани с извънредното положение“, подчерта депутатът.

„Ние смятаме, че контрол върху изпълнителната власт е необходим не само в рамките на писмения контрол, който в последните две седмици се доказа като значително неефективен, а устен контрол, който да даде възможност българските граждани, които представляваме, да бъдат запознати с различни аспекти от дейността на съответните министерства“, коментира още Вигенин.


Според предишно решение на Народното събрание, по време на извънредното положение, което е до 13 май, контролът е само писмен, а депутатите да заседават само по извънредни законопроекти.


„Гаф е днешната пресконференция на управляващия орган на Фонда на фондовете. Убеден съм, че половината от вас не знаете какъв е този Фонд на фондовете, създаден през далечната 2016 г., защото до момента те не са свършили нищо. От заделените за него 327 млн. лв. няма един лев, който да е стигнал до реалната икономика. В продължение на 4 години се избират финансови посредници – трябва да има 5 финансови посредника, а са избрани само 2“, категоричен беше Драгомир Стойнев от трибуната на НС. 


Според социалиста ако е имало парламентарен контрол е можело заместник министър-председателят Томислав Дончев да обясни какво прави този фонд и въобще има ли смисъл от съществуването на подобни фондове, при положение че има извънредна ситуация.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3738 |07.04.2020 Мобилно приложение за контрол на COVID-19 вече и на български . 0| 5119 |01.04.2020 В ”Честно казано с Люба Кулезич” - игра на щабове и нужен ли е продоволствен съвет . 2| 4017 |31.03.2020 Прокуратурата поиска по-голям контрол върху заведения за обществено хранене . 24| 12039 |30.03.2020 Адв. Мария Шаркова: 5000 лв. е висока глоба, а за нея няма съдебен контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads