Реклама / Ads
16| 3542 |11.02.2023 НОВИНИ

БСП ще прави референдум срещу “джендър идеологията” в училищата

.
Конгресът на БСП възложи на Националния съвет на партията да започне организацията на национален референдум във връзка с "джендър" идеологията в училищата, съобщиха от пресцентъра на левицата. Предложението дойде от плевенски социалисти и бе прието с 538 гласа “за“ и 6 гласа “против“.
 

Така в страната три партии ще събират подписки за организирането на три национални допитвания - за приемането на еврото (“Възраждане”), смяна на политическата система от парламентарна в президентска република (ИТН) и срещу “джендър идеологията” в училищата (БСП). 

 

Не е ясно какво точно се има предвид под “джендър идеология”. Скандалите около “джендър идеологията” се зародиха в хода на дебатите около Истанбулската конвенция, която в крайна сметка бе отхвърлена. Целта й е да даде повече възможности за борба с домашното насилие. Паника обаче дойде от редиците на тогавашните патриоти и социалистите, които се обявиха против ратификацията на документа, който по същество се нарича Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие.

 

Малко преди 48-мото Народно събрание да бъде разпуснато Истанбулската конвенция и страховете, които някои партии всяват от така наречената “джендър идеология” станаха повод за отхвърлянето на промени в Закона за защита от домашното насилие. Проектът на закон задължаваше полицейските органи да следят за изпълнението на заповедта за защита, като при констатирано неизпълнение нарушителят ще бъде задържан. 

 

С “джендър идеологията” на практика се вкарват страхове от появата на трети пол. Буквално “джендър” означава “род” или “пол”, а смисълът е свързан с характерните черти на половото разделение, които са обусловени от идеите за ролите на мъжете и жените в обществото. Казано иначе - социалната им роля. 

 

През 2018 г. Конституционният съд на България се произнася с решение по конституционно дело за съответствие с конституцията на т. нар. “Истанбулската конвенция” и отхвърли документа с мотив, че размива границата между двата пола и че друго решение би задължило страната ни да признае съществуването на трети, четвърти и пети пол. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3213 |09.02.2023 Любомир Аламанов: За старите политици е смешно, че липсата на правила е равно на правото на силния . 8| 5787 |07.02.2023 Ем. Димитров - Ревизоро: Ние 6 месеца две села не може да оправим, но сега помагаме на Турция . 0| 3047 |07.02.2023 Инж. Куманов: Първо правило - при трус не бягайте по стълбищата в панелките . 0| 3041 |06.02.2023 Димитър Куманов: Нашата държава не знае какво да прави при силно земетресение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads