Реклама / Ads
0| 2592 |10.11.2022 НОВИНИ

БСП - София иска изслушване на кмета Фандъкова за проблемите на ”Топлофикация - София”

.
Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС поискаха изслушване на кмета Йорданка Фандъкова и на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Александър Александров по проблемите на общинското дружество и готовността му за началото на отоплителния сезон.

Това стана чрез официална декларация, представена от председателя на БСП - София и на групата на социалистите Иван Таков в началото на сесията днес. Съветниците от БСП настояват изслушването да бъде в началото на следващото заседание на СОС, което е планирано за 24 ноември.

 

"На прага сме на новия отоплителен сезон, а през последния месец темата за "Топлофикация - София" беше заметена под килима. Новината от средата на септември за осигуряването на газови доставки до края на 2023 година и евентуалното прихващане на част от задълженията към "Булгаргаз" сякаш успокоиха управляващите в Столична община. А проблемите на общинското дружество с дълговете се задълбочават", каза Иван Таков.

 

Той добави, че има писмо, изпратено от "Булгаргаз", в което ръководството на държавното дружество настоява за конкретен ангажимент от страна на "Топлофикация - София" и Столична община за ритмичност в погасяването на натрупаните до момента дългове. "В това писмо е изразено и сериозно притеснение, че "Топлофикация - София" не покрива задълженията си и продължава да трупа дългове, които блокират работата и на "Булгаргаз", добави Иван Таков. - Към този момент натрупаните задължения само към това дружество са стигнали 520 милиона лева. А сумата, необходима на "Топлофикация - София" за газ през предстоящия отоплителен сезон се очаква да бъде около 900 милиона лева".

 

Общинските съветници от групата на БСП настояха на следващата сесия на СОС кметът Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров да представят информация за задълженията на дружеството и предложения за решение на проблема с тях.

 

"Осигуряването на газ до края на 2023 година по никакъв начин не означава, че проблемът е отстранен, при положение че дружеството на практика се намира във финансов колапс и не може да си плати количествата газ, които са му необходими, каза Иван Таков. - Настояваме също да бъдем информирани за това на какъв етап в момента е процедурата по избор на стратегически инвеститор, която е във връзка с плана за модернизация, одобрен и приет от СОС. Също така държим да бъдем информирани за това каква е готовността за гарантиране на нормалното и безаварийно топлофикационно обслужване на гражданите на София, както и за изпълнението на ремонтната програма на дружеството за есенно-зимния период. Настояваме да чуем и какви са гаранциите, че софиянци няма да останат на студено тази зима. Темата за състоянието на "Топлофикация - София" е с огромна важност не само за нашия град, но и за държавата. Общинското дружество има много сериозна социална функция и е от изключително значение за енергийната система на България. Затова ръководството на Столична община и на дружеството дължат тези отговори на гражданите".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2641 |10.11.2022 Стефан Янев: Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени . 0| 2574 |09.11.2022 Потушен е пожарът, който избухна в новострояща се сграда в София . 6| 3488 |09.11.2022 Радев отказал на ”Възраждане” всичко, което Костадинов поискал при консултациите . 8| 2607 |09.11.2022 Искаме частична отмяна на санкциите срещу Русия за доставка на горива за МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads