Реклама / Ads
15| 3147 |23.01.2023 НОВИНИ

Буяр Османи: Имената на българските куртулни центрове са провокация

.
Буяр Османи
Очевидно е, че имената на културните центрове, които бяха избрани, независимо как исторически и научно ще тълкуваме ролите на тези личности в историята, чувството, усещането в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации. Това е достатъчно.
 

Това каза външният министър на РСМ Буяр Османи пред bTV.

 

Както казах и за случая на Християн – не ми е важно какво ще каже разследването. За мен е важно, че родителят на Християн казва, че той е нападнат заради българската си етническа принадлежност. И аз мен това е достатъчно, за да дойда днес в София и да оправя послание. Същото трябва да го почувства и българската общност. Не трябва да навлизаме в истински научен дебат за ролята на тези исторически личности. Ако мнозинството от македонците се чувстват обидени от това, дайте да разбираме тази чувствителност на хората. И вярвайте, че това е в интерес на българската общност. Казвам го като човек, който е преминал през подобни трудности при обединение и интеграция на общността.

 

Когато влезете в битолския клуб има един голям плакат на стената, на който пише цитат от изказване на Иван Михайлов, в който казва: „ …така нареченият македонския народ“. Това накърнява чувствата на македонския народ по същия начин, по който тази публикация във Фейсбук на Бендевска обижда чувствата на българския народ. И мисля, че е напълно нормално вие да се чувствате обидени, ако наистина е имало злонамереност в тази публикация. Моята цел е да прекъснем този кръг, а не да търсим кой е започнал първи. Никой не може да забрани на българите, на българската общност в Северна Македония да се определят като българи, да се организират в политически партии, да създават клубове, да се интегрират в системата като българи.

 

Вярвам, че може би има дискриминация, не мога да го изключа. Защото говоря от моя опит – същото говореха и преди 20 години – няма дискриминация към останалите общности. Но имаше. Няма сега, защото имаше определен период на включване. Твърдя, че няма системна дискриминация. Няма политическо решение в някоя институция, с която да е дадена инструкция на институциите да дискриминират българите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3215 |26.12.2022 Буяр Османи: Очаквам подкрепа за промените в конституцията . 2| 3369 |15.12.2022 Пендаровски: Българските клубове да спазват закона за имената си . 23| 5663 |12.12.2022 Проф. Габровски обяви проектокабинета си. Вижте имената на министрите /видео/ . 1| 2996 |30.11.2022 Ще принудят ли властите в Скопие културните клубове в РСМ да сменят имената си?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads