Реклама / Ads

0| 2995 |02.05.2022 НОВИНИ

„Булгаргаз“ с позиция относно твърденията, че използва посредници при газовите доставки

.
Източник: БГНЕС
„Булгаргаз” ЕАД излезе със становище, изпратено до медиите, относно осигуряването на необходимия природен газ след спирането на газовите доставки от „Газпром експорт“.

От дружеството посочват, че след уведомлението на „Газпром експорт“ от 26 април 2022 г. за преустановяване на доставките, „Булгаргаз“ е предприело незабавни действия по осигуряването на газ за клиентите си по договорите за доставка. От дружеството припомнят, че са инициирали кореспонденция с „Газпром експорт“ с цел изясняване на конкретни детайли по предложения нов механизъм за извършване на плащанията по договора между двете страни.

 

„В резултат на това „Газпром експорт“ показа нежелание за търговски диалог за постигане на взаимноприемливи решения, с цел изпълнение на двустранните задължения по договора и прекрати подаването на природен газ за българската страна“, посочват от „Булгаргаз“.

 

На 26 април „Булгаргаз“ е отправило писмено искане до търговци на природен газ, осъществяващи дейност на българския и регионални газови пазари, за предоставяне на оферти, които да включват конкретни условия за доставка на количества природен газ до края на април и за май 2022 г.

 

Запитвания относно възможността за доставка на природен газ в обеми, необходими да задоволят потреблението на българския потребител след преустановяване на тези по дългосрочния договор с „Газпром експорт“, бяха изпратени до 12 активни търговци на пазара в България и съседните държави, уточнява дружеството.

 

Част от компаниите информираха, че нямат възможност да предоставят предложения за посочения период. След извършен анализ на подадените предложения, класирани бяха седем оферти от трима доставчици при критерий „най-ниска доставна цена“, посочва „Булгаргаз“. Класирането на офертите се извърши съгласно условията на „Булгаргаз“ и до осигуряване на необходимите количества, с цел изпълнение на подадените обвързващи заявки от българските клиенти за май 2022 г. и гарантиране сигурността и непрекъснатостта на доставките, допълват от дружеството.

 

За да бъдат осигурени допълнителни количества през април 2022 г., „Булгаргаз“ реализира сделки по закупуване на количества и на организирания борсов пазар в страната.

 

Относно твърденията, че се използват посредници, следва да бъде уточнено, че и в създалата се ситуация, „Булгаргаз“ осигурява алтернативните количества природен газ чрез дружества доставчици, каквото е и „Газпром експорт“, посочват от дружеството. От там уточняват, че обичайно производителите са отделни компании от доставчиците, с ясно разграничени дейности - по добив и производство, респективно търговия и доставка.

 

Количествата са осигурени от утвърдени компании, опериращи не само на българския и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио, посочват от „Булгаргаз“.

 

Относно спекулациите за цените, на които са реализирани тези сделки, следва да се има предвид, че дори България да бе приела искането на руската страна за използване на механизъм за заплащане на доставките на природен газ, различен от този уговорен с договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, предвид липсата на яснота за обменния курс и липсата на възможност на българската страна да осъществява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на „Газпром експорт“, уточняват от „Булгаргаз“.

 

С цел да бъдат ограничени последиците от действията на „Газпром експорт“, „Булгаргаз“ предприе всички необходими действия, непротиворечащи на българското законодателство, да осигури целостта на газопреносната система на страната и непрекъснатост на доставките за българските битови и индустриални потребители, посочват още от дружеството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2472 |02.05.2022 Петър Витанов: Европейският съюз трудно ще изработи единна позиция за доставките на газ . 0| 2548 |01.05.2022 Нинова като старо кречетало: Не е лидерство да вървиш срещу народа си. Позицията ми няма да се промени . 0| 2992 |30.04.2022 Н. Йорданова: Следващата седмица е ключова от гледна точка на това България каква позиция ще заеме спрямо Украйна . 0| 3627 |29.04.2022 Проф. Евгений Дайнов: Позицията на Радев е позорна. Газът е оръжие в очите на Кремъл
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ