Реклама / Ads
1| 2341 |14.08.2024 НОВИНИ

"Булгартрансгаз" под прицела на Кьовеши - разследват разширението на Чирен, възможна е руска връзка

.
Ден след като европейската прокуратура влезе в „Булгартрансгаз“, за да провери документите за разширението на газохранилището в Чирен, енергийният министър Владимир Малинов заяви, че няма щета за бюджета, пише bTV.
 

Самото разследване е за начина, по който е проведена обществената поръчка, съмнителното изтласкване на първоначалния победител в конкурса и завишаване стойността на договора. Това буди съмнение за специално отношение към един частен субект за сметка на друг. Това каза енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в ефира на NOVA.





„Сигналът на Български енергиен и минен форум е за потенциално изкуствено понижаване на разходите за сондажи с по-несигурна технология, което може да застраши „Чирен“, но за това нямам допълнителна информация. По принцип европейска прокуратура не може да проверява сделки, свързани с оперирането на пазарите, това го прави ГД „Конкуренция“. Ако става дума за „Боташ“, там има отделно разследване на дирекцията“, каза още Владимиров.

 

Експертът подчерта, че на края на веригата стоят същите олигархични мрежи, които през последните 15 години са помагали на Русия да затвърди доминиращото си положение на пазара на природен газ в Югоизточна Европа. Той допълни, че това са компании, които са работили по Турски поток. „След руската инвазия в Украйна тези компании се преориентираха към проекти, свързани с диверсификация на ресурсите“, каза още Владимиров.

 

Обществената поръчка засяга сондажните дейности и е на стойност над 221 млн. лева без ДДС. Направено е авансово плащане от малко над 65 млн. лева, гарантирано с банкова гаранция. Цялата поръчка е за над 614 млн. лева, като част от парите идват от ЕК. Най-вероятно в основата на проверката е сигнал от Българския енергиен и минен форум, от който в началото на годината изразиха съмнения за корупционни практики заради проекта.


Днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов посочи, че като изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ е назначил проверка за тази поръчка и не са открити никакви нарушения.





Добави, че е спокоен, но въпреки това изпълнението на проекта ще бъде спряно докато европейската прокуратура проверява казуса. По думите му до този момент няма извършени плащания към изпълнителя на проекта от „Булгартрансгаз“.

 

От ПП-ДБ настояха министърът да бъде изслушан в енергийната комисия в парламента.

 

Поръчката е проверена от държавната финансова инспекция, като не са открити нарушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5984 |14.08.2024 Забраниха ЛГБТ темите в училище, сега предлагат да приемем и руския закон за "чуждестранните агенти" . 2| 2357 |14.08.2024 Жертва и ранени: Горящият хоспис в Банкя - нелегален . 0| 2348 |14.08.2024 240 са известните незаконни сметища в София . 20| 3241 |14.08.2024 Проф. Слатински: Курск не е цел, а средство. Очаквам събития в Крим - дните на един мост ми се струват преброени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads