Реклама / Ads
0| 4866 |24.03.2015 НОВИНИ

Бунт в Асеновград заради свлачищата

.
Свлачища
Жители на асеновградския квартал Горни Воден са депозирали в общината подписка с настояване за незабавно укрепване на голямото свлачище, заради което от ноември е блокиран пътят към селото. Депозираните подписи са 150.
 
Преди 5 месеца от Община Асеновград заявиха, че ще търсят държавно финансиране за справяне с проблема, като спешно беше изграден обходен път. Живеещите в Горни Воден обаче твърдят, че той е неудобен. Кметът на Асеновград Емил Караиванов заяви пред БНР, че необходимата сума е нарастнала от 800 000 лева на 1 200 000 лв. Той е получил уверение от Министерския съвет, че средствата ще бъдат осигурени.

"Гражданите на Асеновград готвят протести заради свлачищата. Те очакват намесата на държавата и е нормално да протестират. Местната администрация също чака финансиране за възстановяването на пътя, който свързва Асеновград и кв. "Горни Воден" и бе разрушен в края на миналата година", заяви кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов. Той обясни, че от ноември 2014 година със средства на общината е направено необходимото за създаване на обходен път до кв. "Горни Воден", но сега се очаква помощ и от държавата. "Ситуацията в държавата не е лека. Има обективни причини за забавянето, но проблемът на хората остава и се надявам на спешна намеса на държавата.

Това свлачище е от началото на ноември 2014-а година. Тогава в резултат на валежите и подпочвената вода започна да се свлича земна маса и се наруши целостта на пътя, който свързва Асеновград с кв. "Горни Воден". Взехме мерки, като изградихме обходен път - спешно, в тежки метеорологични условия, за да осигурим комуникацията на квартала с града. Там живеят повече от 1500 души. Да, но този обходен път не е достатъчен. Той не е регламентиран. Беше необходимо просто като спешна мярка, а по възстановяването на пътя, който беше засегнат от свлачището, ние направихме процедури - геоложки проучвания. Имаме готов проект, подали сме документи в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, откъдето очакваме средства. Депутатите от различни политически сили са работили съвместно за решаването на проблема със свлачището, каза Караиванов. Той разказа, че проблемът обединил народни представители от различни групи.

"Още първата седмица, когато се появи свлачището, депутати на Асеновград, които са от три различни партии - Манол Генов от БСП, Силвия Хубенова от ГЕРБ и д-р Джевдет Чакъров от ДПС направиха съвместен апел към Междуведомствената комисия за спешни мерки и финансиране. Ситуацията с активиралите се свлачища в последните седмици е овладяна и пътищата са разчистени. Трябва обаче да се вземат своевременни мерки за предотвратяване на свлачищните процеси, каквито се появяват по пътя Асеновград - Асеновата крепост и Лясково", смята кметът. Той обясни, че общинската служба се опитва да вземе бързи мерки и да преодолява проблемите. "Още повече че те са по-малки свлачища, но едно от тях е застрашаващо целостта на пътя. Там ще направим проектиране и ще изграждаме укрепителни съоръжения. Имаме уверение, че спешните мерки ще бъдат взети от страна на държавата", допълни Караиванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 15845 |24.03.2015 Фрог научи: Борисов изолира Московски заради "Български пощи" и ДАИ . 16| 6079 |24.03.2015 Иво Инджев: Агресията в училище е заради абдикиране от отговорност . 1| 4612 |23.03.2015 Уволниха шефката на болницата в Карлуково заради картините . 5| 4610 |23.03.2015 Ново свлачище се изсипа по пътя Асеновград-Смолян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads