Реклама / Ads
7| 6633 |28.02.2011 НОВИНИ

Бургаският съд бил предубеден по делото ”Дражев”

.
Ивайло Дражев Източник: Булфото
Адвокатите на Ивайло Дражев изтъкнаха, че Бургаски окръжен съд е допуснал редица процесуални нарушения по време на делото. Според защитниците, председателят на съдебния състав е демонстрирал предубеденост и тенденциозност спрямо личността на подсъдимия.
 

Върховният касационен съд ще се произнесе в срок по делото срещу Ивайло Дражев, обвинен за причиняване на смърт по време на пътно-транспортно произшествие през 1998 г. на пътя край Атия.

Два пъти на Дражев е бил назначаван служебен защитник при неговия личен отказ и при отказа на служебния адвокат.По време на съдебните заседания, в които Ивайло Дражев е бил защитаван от служебен адвокат, са били извършени множество важни за защитата му действия като събиране на доказателства и разпит на ключови свидетели.
Това, по думите на адвокатите, е лишило подсъдимия от правото на ефективна защита, ограничавайки грубо конституционните му права.

Защитниците на Дражев изтъкнаха пред ВКС, че двете основни експертизи - съдебно-медицинска и автотехническа, са извели противоречиви заключения. Адвокатите му подкрепят тезата, че той е пътувал на предната седалка до шофьора и също е пострадал при катастрофата. Според защитата, турски гражданин е управлявал автомобила по време на катастрофата, в следствие на която загиват Димитър Кехайов и 20-годишната Румяна Димитрова. Единственият оцелял е Верка Димитрова - майка на загиналата Румяна.

Защитата на Ивайло Дражев поиска делото да бъде върнато на първоинстанционния съд, ВКС да даде указание за извършване на експертизи в разширен състав или в случай, че потвърди осъдителната присъда, да я намали на 2 години условно.

Frognews.bg припомня, че Бургаският апелативен съд осъди Дражев на 5 години лишаване от свобода и постанови той да заплати 22 500 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 32 500 лв. на пострадалата Верка Димитрова.
Самият Ивайло Дражев представи своя защитна теза, в която посочи, че предишният съдебен състав, гледал делото на по-долна инстанция, е бил с формирана предварително осъдителна присъда.

Освен това подсъдимият изтъкна, че по делото има постъпили жалби от основни свидетели, поемни лица и двама отстранени съдебни заседатели заради натиск от страна на председателя на съда.Дражев посочи още, че турският гражданин, който по неговите думи е управлявал автомобила по време на инцидента, не е бил разпитван, а е ключов свидетел и очевидец.

Представител на държавното обвинение заяви пред съдебния състав, че делото срещу Ивайло Дражев е било отлагано общо 46 пъти за 6 години. Разследването на пътния инцидент е влязло в съда с 5-годишно закъснение, заради което следователят в момента е подсъдим. Освен това делото е тръгвало отначало на първа инстанция 3 пъти. Дражев умишлено е бавил делото, като до момента е сменил 12-13 адвокати, заради което процесът е бил отлаган. Прокурорът поясни още, че категорично е установено авторството на престъплението и допълни, че причината за пътното транспортно произшествие не е техническа неизправност, а поведението на шофьора Дражев.

Той е бил с 2,16 промила алкохол в кръвта, а след инцидента по време на експертиза е установено, че спирачният маркуч е бил умишлено срязан, но това е станало след катастрофата.

Делото е продължило 6 години на първа инстанция а за времето от 2002 до 2007 г. Ивайло Дражев неколкократно е нарушил Закона за движение по пътищата.Държавното обвинение изтъкна, че с „престъпна упоритост" е причинил 2 катастрофи за период от 2 години, като при тях са починали 3 лица, а едно е със средни и тежки телесни увреждания.

Заради високата степен на обществена опасност представителят на прокуратурата поиска ВКС да потвърди 5-годишната ефективна присъда за причинената смърт в нетрезво състояние.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5198 |28.02.2011 Охридският съд даде ход на делото „Илинден” . 1| 5788 |24.02.2011 Фалстарт на делото "Велков срещу Цветанов" . 8| 5604 |23.02.2011 Спаска Митрова спечели делото за родителски права . 0| 5206 |18.02.2011 Болен заседател отложи делото срещу ексминистър на СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads