Реклама / Ads
13| 14626 |16.09.2008 НОВИНИ

Чака ни дъждовна есен и два пъти циганско лято

.
Прогнозата на синоптиците обещава дъждовна есен и "две серии" на циганско лято. Най-дъждовно ще е в Югозападна България. Първото есенно затопляне идва след 22 септември.
 

 

Есента е тук, макар и предварително! Вече няма да прибираме чадърите си поне до края на месеца, твърдят метеоролозите. Жегите от до преди дни ще се върнат чак догодина. Плажът вече е мираж, който е решил, че иска да легне на пясъка, по-добре да търси други дестинации, тепърва у нас ще има студ и дъждове, но малко слънце. eurokarta.gif

Тази година лятото забрави да си тръгне дълго време, но пък есента малко подрани, смятат синоптиците. Официално тя идва заедно с Деня на независимостта на България - 22 септември, но на практика вече я усещаме.

Температурите са по-ниски с около 5 градуса от нормалните за сезона, информират от TV-MET. Лошото време ще се задържи и през празниците, единствено в петък и събота преди тях ще има проблясъци от синьо небе и тук-таме слънчеви лъчи. Тогава мераклиите за последна морска баня могат да се пробват в значително по-топлите от въздуха води. По принцип температурата на морската вода изстива бавно, тя ще е около 20 градуса по Северното докъм 22 по Южното Черноморие. Не е изключено в морето да е една идея по-топло отколкото на сушата.

В деня на София, 17 септември, времето за кратко ще е по-ясно. Тогава облачността ще се разкъса и слънцето ще се покаже за около 2-3 дни. Но няма да топли - връхната дреха ще е задължителна. В София между 17 и 19 септември ще е под 20 градуса, според синоптиците. На 22 септември пък ще вали. Все пак не разчиствайте летните дрехи - циганското лято предстои! То ще дойде след 22 септември. Около 5 дни ще се радваме на температури около 27 градуса.

След това обаче отново ще има цял месец с дъждове, твърдят от TV-MET. Бури, потопи и наводнения, слава богу, не се очакват. Най-дъждовно ще е в Югозападна България. В столицата ще вали продължително, шофьорите да затягат нервите, а тези, които ползват градския транспорт да вадят непромокаемите дрехи и ботуши, с които ще стоят продължително по спирките.

След това се очертава "втора серия" на циганското лято ще има след Димитровден", според дългосрочната прогноза на метеоролозите. Октомври и ноември все пак се очертават доста хладни и дъждовни. Очакват се по-ниски от обичайните температури, но без аномалии. Влажната и студена есен била сигнал пък за снежна зима, но кога ще е истинското й начало, било рано да се каже. Още тези дни обаче синоптиците очакват "бели шапки" по планинските върхове. Първият сняг все пак едва ли ще е по-рано от края на ноември.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5440 |16.09.2008 М. Червеняков: Да спрат бомбастичните изявления в медиите . 3| 4973 |15.09.2008 Наплив от кандидати за младши експерти в държавната администрация . 7| 4733 |15.09.2008 Евросъюзът отново ни размаха пръст за корупцията . 10| 4654 |15.09.2008 Само 10 на сто от българите подкрепят кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads