Реклама / Ads
18| 10590 |02.12.2022 НОВИНИ

„Чао“ на Лукойл – идва нов собственик. Това ли е краят на руската петролна зависимост?

.
Треска тресе Лукойл. Събитията в Украйна и сривът на руската икономика под ударите на санкциите предизвикват трусове в руския петролен гигант. Не прави изключение и клонът в България. Усилено се говори, че съвсем скоро рафинерията в Бургас, ще има нов собственик. Това най-вероятно ще е голяма западна компания.
 

Русия бърза да се отърве от дружеството, защото е под санкции заради войната в Украйна. Опитът да се получи по някакъв начин разрешение от Брюксел да се продават петролни продукти от руски нефт през България удря на камък. Това бе спасителен ход за Кремъл, който дори си правеше сметка да спечели милиарди от изключението (дерогация), което бе направено за София от ЕС поради географското положение и с тези пари да захранва войските си в Украйна.

 

През цялото време Москва е търсила начин да продаде активите на Лукойл в България, включително рафинерията в Бургас. Това е хитър начин руснаците хем да получат нелоши хари, хем да се измъкнат от примката на санкциите, коментираха експерти пред Фрог нюз.

 

България бе една от страните, които получиха дерогация от ембаргото над използването на руски петрол до края на 2024 година. Един от аргументите бе, че бургаската рафинерия не може да работи с друг вид нефт от чисто технологична гледна точка. 

 

Това, рабира се, не е вярно, но е известно, че за да започне да преработва друг вид нефт, ще трябва известно време за преструктуриране на някои технологични възли.

Някои от руските шефове в Лукойл – България вече били стегнали куфарите, но в посока Русия, а в посока на други страни, коментират запознати. Сделката по продажбата на рафинерията се подготвяла отдавна в пълна тайна.

 

Рафинерията на руския петролен гигант "Лукойл" в Приоло, Сицилия, вече бе поставена под "временно управление" от новото италианско правителство на Джорджа Мелони. Целта е да се избегне затваряне на рафинерията заради влизащото в сила на 5 декември европейско ембарго над вноса на руски суров петрол по море.

Този вариант би могъл да се приложи успешно и у нас. Ако обче рафинерията се сдобие с нов собственик, той със сигурност ще продължи да произвежда петролни продукти. Дори се предполага, че обемът ще се увеличи, както и износа към трети страни, което ще донесе сериозни приходи за хазната от данъци.

Това е по-добър вариант от временното държавно управление на рафинерията, защото то може да продължи до 12 месеца. Ще трябва да се финансират и много дейности. Всичко това се избягва при нов собственик.

 

"Демократична България" също предлага държавен контрол над дейността на рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Ръководството на "Лукойл Нефтохим" съобщи, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България, но да получи позволение да изнася продукти в ЕС. Според Европейската комисия (ЕК) това не е възможно.

Вече и ДПС предлага държавата па поеме контрола върху Лукойл.

 

Tъpгoвcĸият ĸлoн нa pycĸия гигaнт "Лyĸoйл" - Lіtаѕсо, e пpeмecтил чacт oт oпepaциитe cи в Дyбaй пpeз пocлeднитe няĸoлĸo мeceцa, зapaди eвpoпeйcĸитe caнĸции cpeщy Mocĸвa. Cпopeд изтoчници нa aгeнциятa caнĸциитe пpинyждaвaт тъpгoвцитe дa ce пpeнacoчaт ĸъм нeyтpaлнa тepитopия.

 

Служебното правителство се похвали, че в разговори с ръководството на Лукойл – България е договорено фирмата да плаща данъците си вече в България. Става дума за около 700 млн лева през 2023 г. Това обаче би се случило, ако руснаците получат право да продават в трети страни произведените у нас продукти. Дори го поставят като условие. Очевидно този вариант няма да се получи.

Очаква се съвсем скоро да научим кой е потенциалният купувач на рафинерията в България.

 

2022 беше годината на важни събития в живота на руската нефтена и газова индустрия. Поредица от мистериозни смъртни случаи на настоящи и бивши големи топ мениджъри белязаха индустрията - седем души наведнъж, които бяха свързани с горивно-енергийния комплекс вече не са в бизнеса. От което Лукойл е в треска.

 

През април неговият основател, мастодонтът на този бизнес Вагит Алекперов, напусна поста на президент. През лятото компанията напусна и олигархът Леонид Федун, който дълги години бе и президент на московския ФК „Спартак“. А на 1 септември при мистериозни обстоятелства почина шефът на борда на директорите на Лукойл Равил Маганов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3074 |02.12.2022 ДПС предлага държавен контрол на ”Лукойл“. Италианската рафинерия може да работи, въпреки ембаргото на ЕС . 0| 3175 |30.11.2022 Декември идва с дъжд и сняг. Жълт код в 21 области . 4| 3842 |30.11.2022 Новият посланик на САЩ в България коментира ”Лукойл” и енергийната ни независимост . 8| 10075 |30.11.2022 ”Демократична България” с предложение срещу рекета на Лукойл и гълъбчетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads