Реклама / Ads
4| 2937 |18.05.2021 НОВИНИ

Часове преди матурите служебният просветен министър очаква добри резултати

.
Източник: БГНЕС
Часове остават до матурата по Български език и литература за дванадесетокласниците. Служебният просветен министър Николай Денков се надява, че резултатите ще са добри. По думите му организацията върви много добре и няма да се променя нищо в заложените мерки.
 

49 500 зрелостници ще се явят на матурата. Карантинираните са малко - едва осем в цялата страна. Те ще бъдат поставени в отделни стаи, на практика ще бъде по един човек в стая. Ще влизат от отделен вход, квесторите при тях ще бъдат ваксинирани, обясни министър Денков.

 

Предпазни маски ще има на разположение в училищата, но призивът е всеки да носи повече от една, за да може да си я смени по време на изпита.

 

Според него изпитът утре ще даде картина не само на общото ниво, а точно по региони в училища къде има специфични дефицити. Това е важен елемент от анализа на цялата система, обясни Николай Денков.

 

Категорично решението е, че няма никакви основания да се отменят изпитите, първо, защото това е законово изискване, и второ, предаден е целият материал и от тази гледна точка няма никакво основание да се намалява материалът, който ще бъде включен в изпита.

 

"Освен това държа да подчертая, че отдавна вече изпитите не изискват преповтаряне, преразказване на някакви обемни материали, които се изучават в училище. Там се дава текст, той трябва да се прочете, той е сравнително малък и след това да се напише есе или интерпретативно съчинение, нещо, което е по-скоро въпрос на обща култура, на комуникационна култура, на граматически знания, отколкото да на запомняне какво е учено в училище", коментира проф. Денков пред БНТ.

 

Във връзка с изпита след 10. клас разликата с миналата година според него е, че когато за първи път сме попаднали в тази ситуация, е имало известно объркване, липса на технически средства, а тази година, благодарение на това, че е изградена система за дистанционно обучение - и заради това не е имало грипни и дървени ваканции, част от учителите казват, че са имали повече време за преподаване, отколкото миналата година.

 

По думите му няма причина да бъде удължавана учебната година. Учебният план е направен още в началото на годината. На 23-ти ще завършат учениците от 1. до 3. клас, на 30 юни ще завършат тези от 4. до 6. клас. Този график включва и допълнителната, и общата помощ, която е необходима за наваксване на материала.

 

Утре се очаква заповед от министъра на здравеопазването за връщането на студентите в режим на присъствено обучение. Кандидатстудентските изпити ще се провеждат както досега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3348 |15.05.2021 Кристиан Вигенин ще е председател на предизборния щаб на БСП . 30| 14575 |14.05.2021 Появата на Радев и Янев на жълтите павета предизвика детски възторг . 6| 3208 |13.05.2021 Любен Корнезов за спецсъда преди 10 г.: Това ще бъде един политически съд . 4| 4148 |13.05.2021 АПИ прави скандална обществена поръчка два дни преди изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads