Реклама / Ads
12| 8938 |07.05.2008 НОВИНИ

Част от най-богатите българи си платили за класацията

.
Част от милионерите, влезли в Топ 10 на най-богатите българи на сп. "Слава" си платили за класацията. Този слух упорито обикаля елита от няколко дни. Мизата била различна, но някои броили 50 000 лв. да се видят сред отличниците.
 
Последната актуална класация на българските богаташи е дело на сп. „Слава" и предизвиква очакван интерес.

Тихомир Митев, Иво Каменов и Миран Митев са най-богатите хора в България. 1 972 196 000 лева (един милиард деветстотин седемдесет и два милиона сто деветдесет и шест хиляди лева)! Това е числото, което измерва пазарната капитализация на фирмите, контролирани от групата Химимпорт към 11 май 2007 година. Още повече, в числото ги няма някои от техните фирми в областта на медиите, комуникациите, застраховането, осигуряването и охраната, които по различни оценки биха могли да струват до още четвърт милиард лева.
Според предоставения на „Слава" официално заверен годишен консолидиран отчет на Химимпорт, към 31 декември 2006 г. активите на империята са 1 685 812 000 лева. Впечтляващ е ръстът от 50.78% спрямо миналата година. Но той е малък в сравнение с ръста на печалбата - 83. 69% нето. Най-ценните фирми в групата са Централната кооперативна банка, застрахователно дружество Армеец, осигурителните ЦКБ Сила, Съгласие, Лукойл Гарант,, авиокампаниите България еър, Хумес и Виаджо, параходство Българско речно плаване, Проучване и добив на нефт и газ, рафинерията Слънчеви лъчи, зърнобазите, спортния комплекс във Варна и много други, разположени не само у нас, но и в страни като Германия и Швейцария.
На един милиард евро се оценява състоянието на най-богатия българин Васил Божков. Легендата на българския бизнес контролира над 30 големи фирми с разнородна дейност - от пътното строителство до застраховането, от престижни хотели и казина до букмейкърство. Божков е и най-големият колекционер на антики в България.
Най-богатата жена в България е вдовицата на Емил Кюлев - Весела. Тя продаде за 417 760 000 евро финансовата група, създадена от съпруга й през миналата година. Запази контрола над туристическия бизнес на фамилния тръст - комплекс Ривиера с пазарна борсова капитализация от 113 568 000 лева, върху интересите на семейството в областта на строителството и недвижимостите.
47% от 75-годишната фирма „Петрол" с пазарна капитализация от 521 441 000 лева принадлежат на Митко Събев. Фирми в областта на картовите разплащания, недвижимостите, туризма - сред придобивките му е чистоновият ултрамодерен балнеокоплекс Поморие, комуникациите, вероятно и нова банка са останалите проекти на бизнесмена.
Около 30% от Стопанска и инвестиционна банка с пазарна борсова капитализация от 822 702 610 лева след различните смени на собствеността във фирмата контролира Цеветелина Бориславова, която е втората най-богата жена в България.
Емисиите, които пуснаха на фондовия пазар Инвестбанк, Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка съвсем скоро ще покажат официална оценка на богатството на техните собственици - съответно Петя Славова, Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев и Цветан Василев.
Индустриалният капитал също има своето сериозно представителство сред най-богатите българи.
941 035 000 лева е пазарната капитализация на Софарма, управлявана от Огнян Донев плюс 168 112 000, на които се оценява собствеността на Софарма имоти АДСИЦ.
Валентин Захариев може да се похвали като единственият български предприемач, успял да продаде нещо, купено за 1 долар по времето на Костов и продадено за 132 милиона долара или около 200 милиона лева, а именно комбината „Кремиковци". В момента той развива производство не само в страната, но и в съседни държави.
33 са дружествата в групата на предприемача Христо Ковачки. Освен дял в Общинска банка, контролира мините Бели брег, Чукурово, веригата хипермаркети Европа, Лазерни и оптични технологии, Булгарплод и много други. Капиталът на дружествата е 33 милиона лева, а оценката им - около 200 милиона. Бизнесменът е и крупен консултант на мощни предприятия.
188 086 000 милиона лева е пазарната капитализация на контролирания от братя Бобокови Монбат. Към това трябва да бъде прибавена стойността на другата им голяма фабрика Приста ойл и мощностите, които те управляват извън пределите на страната. Предстои и откриването на тяхната частна галерия за моедрно изкуство.
153 846 000 лева е капитализацията на борсата на Свилоза. Собственикът на един от най-големите комбинати у нас Красимир Дачев контролира 8 завода в областта на металообработването. Той вероятно е и човекът с най-многобраен и най-скъп автопарк в България.
Камен Корчев контролира вероятно най-големия собственик на земя в България - фонда Елана с капитализация 101 499 000 лева, както и финансовите фондове от групата с обща капитализация от над 34 милиона лева.

Това са само част от фактите, които изнася в новия си брой списанието.

Интересно е да се знае обаче, че името на богаташ от челната десятка е замесено в разследването по делото срещу братя Маргини. Знае се, че той лично е притискал бизнесмен и юрист да върнат 400 000 паунда, взети за сделка с противогази за Ирак.

Нереална била и оценката на богатството на вдовицата на застреляния банкер Емил Кюлев - Весела. Според слухове в банковите среди, в момента текат дела за имоти на Банка ДЗИ, към които имат претенции различни собственици. Не били уредени и дяловете на Кюлев в хотел „България", за които се водят спорове още от времето когато той и собственикът на Мултигруп Илия Павлов бяха живи.

Други двама от челната класация пък имали проблеми с обслужването на кредитите към големи банки. Ставало дума за стотици милиони. Дори единият от тях преотстъпил част от голям имот в столицата на една от банките кредиторки, да го ползва за офиси като това бъде приспадано от дълговте му.

Известен банкер от списъка на отличниците милионери пък дължал около 300 млн. за придобити терени и имоти в столицата и някои курорти, които все не изплащал. Фирми и собственици вече водели дела срещу него. Твърди се също, че в момента по този повод били изострени и отношенията му със столичния кмет Бойко Борисов, който го натискал да си плати общинските терени, които уж щял да купи още миналата година. Засега скандалът се прикривал, но можел да избухне всеки момент, защото на терените вече започвало строителство на бизнесцентрове, а старите сметки не били уредени.

Поне трима от милионерите са главни герои в поредица скандали и съдебни дела започнали около собствеността на Ортодоксалната банка „Св. Никола", Нефинвестбанк, шашми с данъци и прехвърляне на собствености на футболни клубове, фирми и имоти, акционерни дружества, приятелския кръг „Орион" и пр. За една от водещите бизнесменки-милионерки пък се разказват легенди в секретните служби, за които тя е работила дълго време. Стари ченгета припомнят, че красавицата е изпълнявала задачи по установяване на близък контакт с чужди бизнесмени и дипломати. Част от срещите й в хотелрски стаи били записани...

Пикантните истории около челниците на капиталистическия труд не са една и две. Някои от тях описват израстването на амбициозни, но със скромни възможности жени до високи постове, включително и министерски. Кариерата им минавала през уикенди на яхти в Монако и френската Ривиера, както и в круизи с любовници от политическия и бизнес елита. Други пък стартирали от секретарското бюро, за да достигнат зашеметяващи финансови висоти.

Първият българин, влязъл с чуждите класации на мултимилионерите, бе Илия Павлов, основател на Мултигруп. Богатството му бе оценявано на над 1 млрд долара. Преди четири години обаче той бе убит. Неговият колега Емил Кюлев също влеме з световните списъци на новобогаташите от Източна Европа. През 2005 година той също бе застрелян.

След атентатите срещу тях в класациите влязоха техните вдовици и наследници Дарина Павлова и Весела Кюлева. Делата по разкриване на извършителите и поръчителите на убийствата обаче така е не помръднаха и на сантиметър...

Това е тъмната страна на големия български бизнес. Историите около богатствата на част от милионерите са обществена тайна, но за тях не се говори и пише открито. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4772 |06.05.2008 Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България . 8| 4929 |03.05.2008 Българинът обича мазничкото, нагъва тесто и си пийва бира вместо вода . 0| 5210 |25.04.2008 Група българи арестувана в Испания заради фалшиви евро . 5| 4862 |25.04.2008 България и Румъния пак са черните овце на Европейския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads