Реклама / Ads
24| 5882 |08.02.2013 НОВИНИ

Чехия, България и Румъния недоволни от бюджета на ЕС до 2020 г.

.
срещата на лидерите на ЕС в Брюксел
Лидерите на Европейския съюз продължиха през цялата изминала нощ преговорите по спорния бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г. След повече от 15 часа дебати и двустранни срещи се очертава компромис между европейските лидери.
 


Разговорите, в които участва и премиерът Бойко Борисов, бяха прекъснати към полунощ бяха възобновени рано сутринта днес.  Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви, че "работи по споразумение" и че ще представи ново предложение за компромис по бюджета.

 

Според редица европейски издания таванът на средствата е около 960 милиарда евро .

 
 Чехия, България и Румъния не са доволни от начина, по който е изчислено кохезонното финансиране в предложения проект за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, съобщи „ИЮ Обзървър”, позовавайки се на високопоставен европейски представител. Според изданието за затварянето на три атомни електроцентрали в ЕС ще продължи да бъде финансирано. Предвижда се България да получи още 260 милиона евро за затварянето на АЕЦ „Козлодуй”. Литва ще получи 400 милиона евро за АЕЦ „Игналина”, а Словакия – 200 милиона евро за „Бухонице”.



По данни на източника председателят на Европейския съвет Херман ван Ромой ще се опита да се съобрази с недоволството на трите страни в нов проектобюджет, който ще бъде представен по обед в Брюксел.
 

"Ситуацията все още изглежда особено трудна. За пръв път има вероятност за реално съкращаване на бюджета. Досега не се е случвало", заяви президентката на Литва Далия Грибаускайте, която е била европейски комисар по бюджета от 2004 до 2009 г.
 

Великобритания, Германия и други страни от Северна Европа призовават бюджетът на ЕС да бъде намален заради строгите икономии, които се налагат в националните финанси. Страните от Южна и Източна Европа обаче се съпротивяват на съкращенията, защото се опасяват, че бедните им региони ще загубят жизненоважната финансова подкрепа от ЕС и изтъкват, че бюджетните съкращения ще се отразят отрицателно на икономическия растеж.
 

Дипломати съобщиха, че президентът на ЕС Херман ван Ромпой, германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се срещнали поотделно с редица лидери на други страни от съюза в опит да намерят компромис.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6119 |08.02.2013 България - в топ 30 в света по ниски цени . 7| 4905 |07.02.2013 ДАНС: Няма повишена заплаха за националната сигурност на България . 7| 11026 |06.02.2013 Папа Бенедикт ХVІ пристига в България . 18| 5149 |06.02.2013 Н. Младенов: Никой никога не е оказвал натиск върху България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads