Реклама / Ads
10| 6162 |18.05.2011 НОВИНИ

Черното тото било законно!

.
Стелияна Кожухарова
Черното тото не е регламентирано в Наказателния кодекс като престъпление.
 

Прокурор Николай Георгиев от ВКП коментира, че уговарянето на мачове не е престъпление според българското законодателство. Дотолкова доколкото има уговорка за резултат в подобни мачове, не представлява престъпление по българския Наказателен кодекс, потвърди и говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова във връзка с темата за черното тото и уговорените мачове. Единствените престъпления, сходни до това, са за незаконен хазарт и за измама, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.

По никакъв начин не можем да въздействаме, да повдигаме обвинения, защото няма такъв текст. Ако това е свързано с измами, пране на пари, тогава говорим за други престъпления, но уговарянето на мачове не е престъпление в България, заяви още тя. По думите й, въпросът е дали например регистрирано в интернет лице във Франция може да залага и в други страни от ЕС. Кожухарова обясни, че няма законодателно решение по този въпрос на европейско ниво. Тя отбеляза, че в последно време зачестяват случаите в световен мащаб на залаганията по интернет. Проблемът е доколко тези залагания са законни, коментира още говорителят на прокуратурата.

Николай Георгиев уточни, че от 31 март е внесено предложение за законови промени. Той подчерта, че докато те бъдат приети, органи като Комисията по хазарта и БФС могат да приложат механизмите си, за да противодействат на черното тото.

Прокуратурата и другите органи вземат мерки срещу черното тото, съобразно правната рамка, допълни прокурор Николай Георгиев. По думите на Георгиев - налице е несъответствие между обществените очаквания и онова, което се предприема от Прокуратурата във връзка с черно тото и уреждането на резултати от спортни срещи. Под черно тото се разбира осъществяване на дейност, свързана с неправилно залагане на спортни резултати, които не са по предвидения от закона ред, обясни прокурорът.

Налице са редица случаи, при които се съчетават уреждане на резултати с определени залагания. Това се наблюдава след подавани сигнали в Прокуратурата, посочи Георгиев. Той отбеляза, че Прокуратурата е длъжна да подходи по определен начин, съответно правната рамка.

Законодателят обаче преценява какво да инкриминира като престъпление, заяви прокурорът. От гледна точка на хазартната дейност се намесва Държавната комисия по хазарта. Въпреки, че нямат преки задължения за прекратяване на такива залагания, някои оператори имат интерес да бъде защитен техния интерес и този на клиентите им, уточни Николай Георгиев.
Прокуратурата си поставя три насоки за действие, посочи Георгиев - да работи максимално ефективно и ефикасно при съществуващата нормативна рамка, да се активизира взаимодействието с оперативните органи за разрешаване на тези случаи на черно тото и да се подпомогне законодателя, доколкото той е предприел действия за оптимизиране на нормативната уредба.

Когато се касае за черно тото, текстовете, които се прилагат, са по чл. 327, засягащ хазарта. Такива случаи са упражняване на принуда при осъществяване на залагания, уточниха от прокуратурата.

Уреждането на спортните резултати обаче са по-същественият проблем. Към настоящия момент - например случаите в Пловдив и други, касаят уреждане на резултати, като определени лица са се уговорили за получаването на определен резултат. Не се говори за конкретни лица, време и място, а за движение на залозите. При липса на състав за уреждане на резултати, Прокуратурата проверява сигнали, за да провери дали има други престъпления, стана ясно по време на пресконференцията.

В Пловдив са проведени разпити на всички спортисти, служебни лица, изискани са данни от операторите. След тези действия обаче разследването е спряно, тъй като не е установено престъпление, коментира прокурорът от ВКП. Той обясни, че в редица случаи постигнато на определени договорки се извърша по начин, който трудно би се установил.

За незаконен хазарт има присъди по чл. 327, но те не могат да бъдат разграничени дали са конкретно за спортни срещи или става въпрос за друга незаконна хазартна дейност, допълни говорителят на ВКП Стелияна Кожухаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5288 |16.05.2011 Закопчаха фалшив тотокъсметлия . 4| 5591 |11.05.2011 ГДБОП удари черното тото в нета . 0| 4568 |15.04.2011 Над 4 млн. лв ще се разиграят в неделя из тото пунктовете . 1| 4671 |11.04.2011 Над 3 млн. лв чакат своя късметлия в тото пунктовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads