Реклама / Ads
2| 2842 |01.11.2022 НОВИНИ

Честваме Деня на народните будители в цяла България

.
Честваме Деня на народните будители - празненства ще има в цялата страна.В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.
 

Чествания ще има в цялата страна. По традиция пред президентството ще се проведе церемония по издигане на националния флаг. Държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

 

След това в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

 

По-късно той ще се включи в Тържественото събрание на БАН по случай празника.

 

Зам.-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов ще отличат с почетни награди "Златен век" и грамоти 39 културни творци и дейци - за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 1 ноември – Деня на народните будители.


Официалната церемония по награждаването ще се състои на  в галерия "Средец" на Министерството на културата от 14 часа, предава БГНЕС.


На отличените съвременни будители ще бъдат връчени наградите на Министерството на културата "Златен век" – огърлие и звезда, почетен знак "Печат на Цар Симеон Велики" – златен и сребърен и грамоти за принос към развитието и популяризирането на българската култура.


На церемония, която ще започне същия ден от 15.30 ч. отново в галерия "Средец" ще бъдат обявени и отличени също и носителите на Националната награда "Музейна образователна дейност" за 2022 г.


Отличието се присъжда за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми. Наградата е учредена от Министерството на културата в съответствие със Споразумение за сътрудничество с Министерството на образованието и науката, подписано през 2018 г. и е връчена за първи път през 2020 г.


Отличия се връчват в следните категории: "Културен институт - национален музей/художествена галерия", "Културен институт - регионален музей", "Културен институт - общински музей/художествена галерия" и "Музеен специалист от национален, регионален и общински музей".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2687 |31.10.2022 Концерт в Министерски съвет за Деня на народните будители . 0| 2816 |31.10.2022 Акции по почистване на плажа ”Аспарухово” и мултимедийни презентации в деня на Черно море . 0| 2956 |31.10.2022 Кметът Пенчо Милков връчи Награда „Русе – 21. век“ в навечерието на Деня на будителите . 0| 2806 |20.10.2022 Илияна Йотова: Надявам се до края на деня да имаме име за председател на българския парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads