Реклама / Ads
6| 4648 |06.09.2019 НОВИНИ

Чествания за Деня на Съединението имаше от сутринта в цялата страна

.
Източник: БГНЕС
Граждани поднесоха цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг в София. В празничното честване участват военнослужещи от Националната гвардейска част.
 

Съединението е изцяло българско завоевание. Без външна намеса, без външна подкрепа. Това е българското чудо. С тези думи столичният кмет Йорданка Фандъкова се обърна към гражданите и напомни - съединението прави силата. Пред сградата на президентството се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

На площад Съединение в Пловдив са съсредоточени основните празнични прояви днес.

В Катедралния храм „Успение Богородично" пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен и пожела на разединението на нашето съвременно общество да противопоставим Христовата любов, толерантност и човеколюбие.

 

В Дондуковата градина официални лица и граждани поднесоха венци и цветя на монумента на Захари Стоянов. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча на лобното място на майор Райчо Николов до Римския стадион.

На площад Стефан Стамболов, пред Общината, започва празничния концерт на "Биг бенд Пловдив" и солисти. А довечера на обновения площад Централен - пред Военния клуб - комитет "Родолюбие" ще пресъздаде основни моменти от Деня на нашето Съединение.

 

Днес експозиция „Съединение на България" на Пловдивския исторически музей ще приема посетители от 9:00 до 16:00 часа със свободен вход. Във фонда на музея при специални условия се пази Знамето на Голямоконарската чета - една от най-ценните реликви на Съединението.

В Маратона Съединение тази година взеха участие 148 състезатели. Хора от различни краища на страната и различна възраст извървяха по стъпките, по които е минала четата на Чардафон Велики от Съединение до Пловдив. Всеки момент се очаква да финишират и победителите.

 

След 16:00 часа достъпът до площад „Съединение" ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания. В 20.30 часа е началото на Тържествена заря проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив.

 

Във Варна венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на княз Александър Батенберг. На това място на 6-ти септември 1885 г. Князът официално оповестява Съединението на Княжество България и Източна Румелия пред българския народ.

 

Честванията продължиха с шествие до паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където беше отслужена заупокойна молитва.

Много русенци и гости на крайдунавския града се стекоха пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на тържествена церемония по повод на 134 години от Съединението. За празника беше строен и почетен караул. Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4719 |06.09.2019 Борисов ни поздрави за Съединението през фейсбук . 20| 6517 |05.09.2019 Достойни ли сме да сведем глава в деня на Съединението? Или само поглед в омерзеното си настояще . 0| 3734 |26.08.2019 Денят ще е слънчев . 0| 4029 |23.08.2019 АПИ: До края на деня ще може да се пътуват по АМ ”Струма” за Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads