Реклама / Ads

3| 3906 |04.05.2020

4 институции проверяват декларациите на КПП-тата, над 200 са досъдебните производства

.
Източник: БГНЕС
Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция „Главната инспекция по труда“ проверяват данните от декларациите, с които се влиза или излиза през контролно-пропускателните пунктове на МВР, разположени на входовете и изходите на областните градове. По данни на СДВР са проверени 55 хиляди декларации.

В 3400 от проверените са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда. До момента по данни на МВР са образувани над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите.

 

Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 

Личните данни в декларациите се обработват единствено за целите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, събраните декларации се съхраняват в районните управления на ОДМВР, на чиято територия са изградени КПП-тата, обясни още вътрешният министър в отговор на депутатски въпрос.

Достъпът до декларациите е ограничен до определен кръг лица при спазване на принципа „необходимост да знае“ и конфиденциалност. Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да контролират достъпа до тях, следят за физическата цялост на листата, като взимат мерки за сигурността на личните данни в тях, както и да не бъдат загубени, унищожени и повредени.

 

Относно срока за съхранение на събраните декларации, както и на личните данни в тях, МВР е разпоредило те да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, то той ще се пази до приключване на съдебния процес.

 

От Инспекцията по труда вече установиха несъответствия в подадените по КПП-тата декларации. Така за ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, но посочили като основание „отиване на работа“ през КПП. За 14 от тях е било установено, че са регистрирани като безработни, а полагат труд. От Инспекцията проверили и 53 работодатели, в които преминаващи декларирали, че работят. При 37 от тях се установило, че нямат никаква връзка с работниците, които са декларирали, че работят при тях. Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата.

Цитираните по-горе данни са към 30 април. Очаква се КПП-тата в областните градове да бъдат отменени след 6 май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Враг ли е цигарата на COVID-19 ще проверяват френски учени 7| 4304 |28.04.2020 . Кметът на Буковлък: Институциите нямат топки да решат проблема с коронавируса 7| 5022 |23.04.2020 . БФС ще сезира европейските институции за казуса с проф. Асена Стоименова 5| 3779 |16.04.2020 . Александър Кашъмов: Информацията в криза е важна. Институциите да публикуват документи в интернет 1| 3253 |09.04.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ