Реклама / Ads
34| 6108 |31.01.2014 НОВИНИ

Чобанов отчете позитивна изненада - дефицитът по-малък от очакваното

.
Петър Чобанов Източник: Булфото
Завършихме успешно фискалната година и се справихме с доста предизвикателства, по-голяма част от които наследени. При изпълнението на бюджета имаме позитивна изненада - дефицитът ще бъде 1,8% по последна информация, т.е. по-малко от предварително очакваното.
 

Това заяви в парламента министърът на финансите Петър Чобанов и отчете, че фискалният резерв е с 200 млн. лв. над минималната граница от 4,5 млрд. лв. и е около 4,7 милиарда лева.

"Възстановихме добра традиция, която е в полза на хората – добавките за пенсионерите в края на годината, припомни Чобанов. Ефектът има силно социално измерение - около 120 милиона лева, които бяха допълнителен ресурс", добави Чобанов и уточни, че задлъжнялостта на държавата към фирмите е намаляла. Той уточни, че към края на юни тя е била около 150 млн. лв., а към края на 2013-а вече е под 110 млн. лв.

Лимитът за дълга не е изпълнен, подчерта Чобанов, и разясни, че е планиран на 14. 6 млрд. лв., но резултатите показват, че той е 14.1 млрд. лв. "Размразихме социалните плащания, постарахме се да влеем ликвидност в икономиката през плащанията към бизнеса и възстановената коректност на данъчната администрация към бизнеса", коментира още министърът.

"Приключихме годината с около 240 млн. лв. невъзстановено ДДС, което е най-ниската стойност за последните 7 години. Обръщаме сериозно внимание на коректността на бизнеса помежду си и от бизнеса към държавата".

Приходите могат да бъдат изпълнени и преизпълнени спокойно, ако се поддържа тактиката да не се възстановява ДДС навреме, но това няма смисъл и е вредно за икономиката, призна Чобанов. "Виждаме, че бюджетен дефицит може да се изпълни и по друг начин, а именно когато се подпомогне икономиката да заработи и парите да се въртят по-бързо, т.е. ликвидността да е налична", изтъкна той. И увери, че този процес е подпомогнат и от плащанията, до последния ден на годината се е оперирало и с европейските средства.

Външният дълг е една процедура, която отнема време, следим внимателно пазарната ситуация с цел избор на подходящ финансов инструмент, каза финансовият министър. Срокът се определя от пазарите, т.е. да успеем да изберем оптимална ситуация, която да ни позволи да реализираме успешна емисия", заключи още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4864 |25.01.2014 Чобанов обеща растящи доходи, макар и плавно . 18| 5212 |21.01.2014 Министър Чобанов: Дянков беше стиснат, не плащаше на бизнеса . 6| 5080 |20.12.2013 Хасан Адемов отчете: 13,8 % от БВП отива за социални политики . 13| 6359 |19.12.2013 И Вигенин се отчете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads