Реклама / Ads
26| 8847 |02.09.2020 НОВИНИ

Чуждите медии за протеста: Българите се чувстват измамени

.
Хиляди българи излязоха на протест, обсаждайки парламента и настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и провеждането на свободни и честни избори, се казва в кореспонденциите на световните медии от София.
 

Продължаващите антиправителствени митинги срещу Борисов заради неуспеха му да се бори с разрастващата се корупция задълбочиха политическата криза, бушуваща от юли, когато активисти призоваха Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка. И двамата са обвинени, че крият връзки с организираната престъпност, което те отричат, се казва в репортаж на агенция „Блумбърг“, пише БГНЕС.

 

Ройтерс отбелязва, че по време на един от най-големите протести, събрал хиляди граждани пред парламента в София, се е стигнало до сблъсъци с полицията, използването на сълзотворен газ и арести. За напрежението пред НС информират още ТАСС и РИА Новости.

 

„Протестиращите обвиняват трикратния премиер Борисов, че не се е справил с корупцията, която подкопава върховенството на закона и облагодетелства мощни магнати в най-бедната държава на Европейския съюз“, съобщава Ройтерс и допълва: акцията е наречена „Велико народно въстание“ в отговор на плана на правителството за нова Конституция.

 

„Блумбърг“ добавя, че Борисов предлага да се пренапише Конституцията на България, заявявайки, че това ще укрепи независимостта на съдебната власт, но се допуска, че може да се оттегли.

 

България многократно е критикувана от институциите на Европейския съюз за недостатъчната си работа по спазване на върховенство на закона и се нарежда на най-лошото място в блока според Индекса за възприемане на корупцията на „Transparency International“, заключава „Блумбърг“.

 

Германският сайт „Интелнюз“ пише, че правителството и главния прокурор Иван Гешев са обвинени от протестиращите, че са свързани с ДПС, неговия почетен председател Ахмед Доган и члена на партията и бизнесмен Делян Пеевски, всички превърнали се в „синоними на корупция и мътни сделки между корумпирания бизнес и управляващите институции“. „Сред протестиращите има предположения, че ДПС е решила да жертва Борисов в опит да задържи Гешев, за когото се смята, че е лоялен към партията, на неговата позиция“, коментира „Интелинюз“.

 

В обширен анализ на авторитетното списание „Политико“ между другото се казва: „В продължение на години България избягва строгостта, с която ЕС се отнася към Полша и Унгария – благодарение на това, че Борисов не води идеологически войни срещу Брюксел и на европейска сцена винаги е готов да демонстрира лоялност към Меркел и към Европейската народна партия. Но умението му да избягва международна критика вече чезне. А кризата в България дори започва да предизвиква тревога в редовете на християндемократите на Меркел, които дълго се смятаха сред поддръжниците и основателите на Борисовата партия ГЕРБ.“

Изданието цитира Гюнтер Крихбаум от ХДС, председател на Комисията по европейските въпроси в Бундестага: „За мен е ясно, че трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви „обаче“ и „ако“. (…) Тези неща са неприемливи. България беше приета в ЕС въз основа на ясни обещания и очаквания, а сега се оказва, че българските граждани са били измамени за плодовете, които могат да очакват от членството в ЕС.“

 

Репортажът на Андреа Беер от ARD е озаглавен: „Силно его, воля за власт и параноични теории. Българският правителствен ръководител Бойко Борисов“. В началото му тя представя звукова картина от обиколките на премиера с джипа по строящите се магистрали и разговорите му с хората. „Посланието е ясно: този мъж управлява не само едно моторно превозно средство, а цялата държава: Мигранти, пандемия, финансова криза, икономическа криза, всичко е под контрол – така поучава хората Борисов,“ коментира журналистката.

 

„Колкото до Бойко Борисов, противниците на правителството отдавна недоволстват от неговите шокиращи изяви,“ отбелязва тя и разказва накратко за изтеклите записи и фотографии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5264 |29.08.2020 Манолова: Всички са наясно с шкафчетата, кюлчетата, мачкането на медии, тоталната безконтролност на Гешев . 8| 7818 |28.08.2020 Адв. Екимджиев: Властта гледа на поръчковите медии като на инструмент за ”имиджово облизване” . 39| 9606 |28.08.2020 Часове след “жестокия побой” Георги Флоров даде брифинг пред медиите . 11| 8256 |27.08.2020 50-и ден на протеста: Няма да ни е страх! Идва 2 септември и ще постигнем свобода /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads