Реклама / Ads
10| 3901 |14.01.2022 НОВИНИ

COVID-19 у нас: Един от шестте клъстъри - на крачка от локдаун според новия план на властта

.
Пет дни делят Северния Централен район от налагане на локдаун. Това показва картата на заетостта на интензивните легла, която се изработва спрямо новия национален план за справяне с пандемията. Близо 76% от леглата в петте области, които влизат в клъстъра, са запълнени, а прогнозата е, че до 5 дни ще се влезе в Етап 4. Информацията ще се обновява всеки ден.
 

Планът бе представен вчера, а днес вече е качен на сайта на Министерството на здравеопазването. Той поставя приоритет върху присъственото обучение и дава възможност за прогнози. Предвиждат се четири етапа на противоепидемични мерки, като последният етап е затваряне на бизнеса. Въвежда се и нова мярка за подпомагане на микро, малките и средни предприятия, затворени при достигане на етап 4.

 

Етап 1 - 50% заетост на интензивните легла в даден клъстър. На този етап предвидените противоепидемични мерки за малки. По отношение на училищата - преустановяват се организираните посещения, екскурзии, посещения в музеи зелени училища и др. Олимпиади и състезания ще бъдат присъствени при дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място.


Етап 2 - 60% заетост на интензивните легла. На този етап се предвижда затягане на мерките, но бизнесите остават отворени, а обучението - присъствено. По отоншение на училищата - рпеустановяват се заниманията по интереси с изключение на онези, които са част от целодневната организация на обучението. Не трябва да има смесване на деца от различни паралелки.


Етап 3 - 70% заетост на интензивните легла и риск от недостиг. Предвиждат се по-меки мерки, а учениците от I до IV клас остават присъствено. По отношение на училищата - ротационен принцип за учениците от V до XII клас за период от 1 седмица. Присъствено остават малките ученици.


Етап 4 - 80% заетост на интензивните легла. Предвижда се симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хората. Изключение правят хранителните магазини и аптеките. По отношение на училищата - в дистанционна форма на обучение преминават големите ученици от V до XII клас. За по-малките деца ще се решава спрямо конкретната ситуация. Въвеждат се и нови индикатори - каква е заболяемостта и има ли в съответния клъстър достатъчно интензивни легла за деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3594 |14.01.2022 Теменужка Петкова е в болница с COVID-19. Вчера беше в парламента . 16| 8194 |13.01.2022 Методи Лалов: ”Да, България” ме изключи от партията! Обзалагам се, че Хр. Иванов ще e единствен кандидат за лидер . 15| 5154 |13.01.2022 Д-р Дечо Дечев: Празник е, когато интубиран с COVID-19 оживее. От 10 - 9 умират . 3| 3008 |13.01.2022 Пет области са в тъмночервената зона. Заболяемостта от COVID-19 расте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads