Реклама / Ads
54| 46638 |23.07.2023 НОВИНИ

Дълбоки съмнения: Верни ли са данните колко българи са против помощта за Украйна и еврото?

.
Стара китайска мъдрост гласи: Ти каза и аз повярвах. Ти го повтори и почнах да се съмнявам. Ти започна да настояваш и разбрах, че лъжеш. Излезе последното социологическо проучване на Галъп Интернешънъл наречено „Сондаж по актуални теми“.
 

Интересни данни има в този летен сондаж. Например, че

78,1% от българите били против предоставяне на военна помощ на Украйна и само 20 на сто подкрепяли такава помощ.

 

Позволявам си да се усъмня, че е така. Не отричам техниките на провеждащите сондажа, а отговорите. Какво биха отговорили анкетираните ако им се зададе въпрос: Трябва ли да се помага на страна, която е нападната от агресор, който избива населението, изнасилва, граби и опожарява всичко по пътя си? Сигурно 100% от анкетираните ще отговорят с "да". Което е съвсем нормално.

 

В случая обаче в дилемата присъства Русия. Тя води в момента кървава агресия, която иска да представи за справедлива специализирана операция със средствата на пропагандата. Тоест води хибридна война срещу България – не е новина. Използва всички средства, основен двигател са тайните служби на Москва, а тях ги бива в тези неща. Насажда се пропагандната теза, озаглавена „Москва. Кремъл. Путин“ и се призовава за: „Сила, кураж и решителност в лицето на задълбочаващата се ангажираност на Запада в „конфликта“ в Украйна“. Целите на специалната операция не са се променили и целите трябва да бъдат постигнати с всички средства. Русия е ядрена сила“.

 

Думата „мир“ не присъства. На анкетираните българи, които били против помощта за Украйна трябва да се каже простичко: Ако Путин спре военните действия, ще настъпи мир. Ако Украйна спре да се защитава, ще бъде погълната и унищожена.

 

Ако някога лудите свободолюбиви българи не бяха тръгнали на смърт, за да ударят в сърцето османската империя, и до днес можеше да сме турска провинция.

 

Човек трябва да мисли.

 

Има и друго.

 

У нас отдавна се шири мнението, че Русия е права за всико по презумпция. Тъмна заблуда, но клишето все още работи. Затова противниците на военната помощ за Украйна изповядват подкрепа за Русия и Путин. Но и това не е вярно, а е твърдение, част от пропагандата на Москва.

 

През 2022 г. над 780 000 българи са пътували в чужбина. Данните са на Националния статистически институт. От тях около 440 000 са посетили страни от Евросъюза. Най-много са посетили Германия, Гърция, Италия, Франция и пр. Колко от всички тези близо 800 хиляди подкрепят Русия и путиновия модел на управлрение? Близо до нулата.

 

За цяла година в Русия са пътували… 95 българи! Това казва много.

 

Тази статистика в голяма степен подкрепя съмненията ми и към данните от сондажа, че 21,4% от българите одобряват приемането на еврото, но 71,9 на сто са против бързото му въвеждане.

 

Отворете сайтовете за продажби и купуване на имоти и автомобили: дори най-порутената барака в някое затънтено селце се предлага в евро. Същото важи и за коли N-а употреба. Дори изявени пропагандатори на Кремъл у нас почиват на Ривиерата, а не в Сочи, но инаме от медиите бълват злъч срещу "колективн9ия Запад". Лидерката на БСП Корнелия Нинова и вчера ръсеше руски опорки срещу бетеерите за Украйна, но синът и от години живее и прави кариера в "омразните" САЩ. Що така?

 

В чужбина живеят над 2,5 милиона нашенци. Над 90 на сто от тях учат, работят и градят своето бъдеще в развити демократични страни. На тях разчитат роднини и близки в България. Годишно у нас влизат над 1,3 милиард евро, идващи от нашенците навън. Емигрантите ни са най-големият външен инвеститор.  Излиза, че от това се облагодетелстват близо 4 милиона българи. Откъде идва тогава „сондирания“ скептицизъм към еврото?

 

Други аргументи. Военната помощ за Украйна и приемането на еврото се подкрепя от най-големите партии в парламента: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Сигурно има колебаещи се в редиците на техните поддръжници, но те не са повече от 10 на сто – иначе защо биха ги подкрепяли?

 

Против са „Възраждане“ и БСП, но немалка част от техния електорат е свързан чрез деца, внуци и други близки, които живеят и учат на Запад. Спестяват и купуват с евро. Не в рубли, да речем. Дори в съзнанието им да се промъква евроскептицизъм, здравият разум и практичността им нашепват, че е най-добре да сме в ЕС и НАТО, защото само това членство ни дава сигурност и спокойствие, че ще бъдем защитени в случай на нужда, недай Боже.

 

Още нещо. Сондажът се появява в момент, когато се обсъжда и взема решение за отнемане на концесията на пристанище "Росенец" от руската компания "Лукойл". Следваща стъпка може да е „Лукойл“ да мине под контрола на държавата, както това вече стана в Италия. Нали не вярвате Кремъл да наблюдава кротко и примирено какво се случва с нейната „печатница“ за пари в България? Милиони са вкарани в изграждане на агентурна мрежа у нас, подкупени са десетки политици на различни нива, хора от тайните ни служби, медии и всякакви други структури, които са проводник на руските интереси. Това е пета колона, не разбрахте ли?


Информацията за замърсяване на Черноморието е част от хибридната война срещу страната ни, категоричен е министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.
 

За да защитят своите интереси, от Москва ще задействат всички механизми, включително манипулиране на общественото мнение, манипулиране на предизборни кампании и на резултатите от вота. Това вече е правено от руските служби и е доказано. Затова допускам тяхна намеса и в различни допитвания и анкети, както и тяхното подобаващо разпространение и коментиране чрез медиите. Това им е работата на руснаците. Мое право е да се съмнявам в поднесената информация и твърдения, когато имам пред себе си статистики, аргументи и доказателства.

 

И още: Галъп твърди, че 49% от българите са за финансова стабилност като приоритет на страната. Странно, та нали са против еврото и помощта за Украйна, която й се оказва от целия цивилизован свят? Финансовата стабилност от продънената рубла, която върви по 100 за едно евро ли ще дойде? Хора, слънцето не ви влияе добре, ако мислите, че Путин ще ви донесе висок стандарт, граждански права, свобода на словото и въолще каквото и да е полезно нещо. Стига глупости.

 

Галъп сигурно са си свършили съвестно работата по сондажа, но мое право е да се съмнявам. Съмняват се и много мои познати, все разсъдливи хора.

 

Сондаж, според синонимния речник означава опит, проба, изпробване, проверка, опитване, опипване. Също проучване, изучаване, допитване, подпитване, осведомяване.

 

Цитират се резултати, но няма категоричност. Там е заровено кучето.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. За тролчетата, които ще се втурнат да ме плюят и "разобличават": Не, не ми плаща "Америка за България", нито Брюксел, нито някое западно посолство. Нито цент. Просто човек трябва малко да си размърда мозъка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2932 |18.07.2023 Българинът, осквернил Колизеума, заплашен от 5 години затвор . 0| 2772 |07.07.2023 Иван Брегов: Придава се дисидентски оттенък на Сарафов. Ще има малко наказани, по-верните на Гешев . 7| 3204 |30.06.2023 Излагация: Българин се оказа туристът, осквернил Колизеума в Рим . 0| 3020 |16.06.2023 Ето ги верните отговори от изпита по математика след 7. и 10. клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads