Реклама / Ads
2| 2604 |13.02.2024 НОВИНИ

"Даная за живот" събира подписи за реформи в здравеопазването

.
"Знам доста подробности и се чудя защо просто не я гръмнаха от упор, а я оставиха с тези нечовешки болки толкова време". Това написа преди дни майката на 15-годишната Даная, която страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт през пролетта на 2023 г. Преди няколко дни се навършиха девет месеца от смъртта на момичето. Сега хората около фондация “Даная” поставиха шест искания за промяна, за да гарантира, че няма да има повече деца, паднали жертва на здравната система. 
 

"Необходима е политическа воля, за да се случат исканията максимално бързо. Част от тях са разработвани вече през годините и някъде там са останали по една или друга причина”, заяви пред Българското национално радио редседателят на Фондация "Даная" Кремена Кунева. 

 

Исканията са за незабавни реформи в детското здравеопазване. Преди дни обществени лидери учредиха националната гражданска инициатива "Даная за живот" и започват събирането на подписи с 6 искания. В тази инициатива влизат Фондация “Даная”, както и 67 влиятелни обществени фигури. Исканията ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и здравното министерство, които в срок от 3 месеца трябва да отговорят с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи.

 

Петицията настоява за:

 

Дигитална информационна система за всички детски клиники в страната, която насочва в реално време нуждаещите се семейства към най-подходящите клиники и специалисти според населеното място и състоянието на детето.

 

Гореща телефонна линия с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родителите на деца-пациенти.

 

Въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности. Проверка и актуализиране на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ. Широк публичен достъп до протоколите на интернет страниците на болничните заведения и в дигиталната платформа.

 

Въвеждане на система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация с проследимост на решенията, действията и отговорностите.

Въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности, базисно обезпечено от всяка болница.





Преструктуриране на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в независим държавен орган, защитен срещу натиск, влияния или омерти.

 

Според Кремена Кунева по почти всички искания могат да се формулират сравнително бързо изпълними мерки. Първите две, свързани с информационната част, са въпрос на воля, смята още Кунева. 

 

“Всяка идея, която би повишила качеството на спешната помощ, би била добре дошла. Това трябва обаче да се направи с мисъл, а не да е поредното предложение, което само да “замаскира” качеството на здравната услуга”, допълни тя. 

 

Кунева очаква и промени в структурата на Агенция "Медицински надзор". Според нея има много притеснителни неща във функционирането на агенцията.

“Нашата надежда е да съберем максимално много подписи. Места за събирането им ще бъдат качени на сайта на Фондация "Даная" днес или утре", каза още Кремена Кунева пред БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 15796 |13.02.2024 Българската мечта: Мис Силикон forever! Плеймейтката Катрин - външен министър . 0| 2861 |13.02.2024 Предлагат промени в документите за безработица . 8| 2795 |13.02.2024 Васил Терзиев: Нови избори за кмет и общински съвет няма да има. Не съм генерал без армия . 4| 2648 |13.02.2024 Йорданка Фандъкова: Изборът на председател на СОС не решава политическата криза, а управленското мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads