Реклама / Ads
1| 4507 |04.11.2018 НОВИНИ

Даниел Коен: Никоя държава не би спечелила война само с киберсредства

.
Даниел Коен
Към момента има някои държави, които са много напреднали и развиват средства за киберофанзива, но и киберотбрана. Бих казал, че елитът в тази сфера са САЩ, Русия, Китай, Франция, Обединеното кралство и Израел. Това каза Даниел Коен от Института за изследвания на националната сигурност на Израел
 

Според мен, ако се стигне до кибервойна, някоя от тях ще победи, като може да изключи критична инфраструктура на другия край на света. Вече видяхме пример за това от руснаците срещу украинците, как прекъсват тока например. А ако става дума за виртуална война в по-широк смисъл, там вече е друго. Не мисля, че може да се причинят големи щети само с фалшиви новини. Никоя държава не би спечелила война само с киберсредства, но има държави със способността да навредят, използвайки киберсредства, каза още той пред bTV.

 

Той коментира влиянието на фалшивите новини:Днес много се говори за това как ни влияят фалшивите новини. Имат ли потенциала да променят нагласите и да повлияват на мисленето на хората? Аз бих казал, че ако са само фалшиви новини, влизащи през основните ви профили в социалните мрежи, ще бъде един вид ехо, глъхнещо в хода на останалите новини. Но, когато е интегрирано в кампания с други средства на кибервойните, тогава се получава ефектът на колелото. Задвижва се колелото на мислене на хората и то се използва за повлияване на избори, например.

 

Експертът разкри и в колко държави се използват "кибервойски": Неотдавнашно проучване на Оксфордския институт по интернет, който проследи миналата година 28 държави, разработили собственq да ги наречем центрове за киберуправление. Преди няколко месеца отново проведоха проучване и установиха скок от 28 на 48 държави, които използват "кибервойски" в социалните мрежи, някои от тях с по-малки "ферми", а други имат голям технически потенциал за киберманипулации. 48 държави, хиляди хора, работещи в тази индустрия, милиони долари, инвестирани от държавите за развиване на подобни "войски", но и малки частни компании и големи играчи. Стана голяма индустрия с много пари.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4325 |29.10.2018 Съдът оправда Даниел Митов, но прати заместника му в затвора за 4 г. . 3| 4601 |04.10.2018 Спецсъдът промени обвинението срещу ексминистър Даниел Митов в по-леко . 8| 9808 |23.09.2018 Даниел Вълчев: Никой не се сърди на Борисов, че се вдигат таксите, а на безликия парламент . 6| 5213 |15.09.2018 Проф. Даниел Вълчев: Правителството нито е предвидимо, нито реформаторско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads