Реклама / Ads
3| 2205 |22.07.2024 НОВИНИ

ДАНС глобили Терзиев, не си подал документи за достъп до класифицирана информация

.
Васил Терзиев
Васил Терзиев изпълнява функциите си на кмет на София, но няма достъп до класифицирана информация. Това става ясно от писмен отговор на служебния премиер Димитър Главчев на въпрос, зададен му от депутата от ГЕРБ-СДС и бивш председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев, съобщава "Фокус".
 

От отговора на министър-председателя става ясно, че столичният кмет дълго време е отлагал подаването на документи за започване на нужната процедура по проучване за надеждност - съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). Предприел е тези действия чак на 16 юли 2024 г., а е столичен кмет от средата на ноември 2023 г.

 

Въпросът на Георги Георгиев е от 8 юли. Отговорът на Димитър Главчев идва на 18 юли, след като премиерът е изискал информация от Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС).

 

На 13 ноември 2023 г. Терзиев е встъпил в длъжността кмет на София и е придобил качеството ръководител на организационна единица. Съгласно ЗЗКИ ръководителят на организационната единица Столична община ръководи, организира и контролира дейността по защита на класифицираната информация, което обуславя необходимостта от разрешение за достъп. Освен това кметът има и задължения, свързани с противодействието на тероризма, с отбранително-мобилизационната подготовка и с привеждането на Столична община в готовност за работа във военно време или друго извънредно положение, председателства Съвета по сигурност.

 

В Столична община е определен списък с длъжностите или задачите, за които се изисква достъп до класифицирана информация, представляваща държавна тайна. Кметът на София е включен в списъка, като трябва да има достъп до класифицирана информация – до ниво "Строго секретно“, става ясно от отговора на Главчев.

 

Той посочва, че ДАНС е изпратила три писма на градоначалника – през януари, февруари и март 2024 г., за да го запознае със задължението му да подаде документи за започване на нужната процедура, а именно проучване на надеждност по ЗЗКИ. "Отказът от проучване е пречка за изпълнението на задълженията на общинската администрация (...) и създава предпоставки за нерегламентиран достъп“, гласи отговорът на служебния премиер.

 

От 1 юли до 30 септември 2024 г. е разпоредено извършване на планова проверка за осъществяване на пряк достъп по защита на класифицираната информация от органите на ДАНС в Столична община.

 

"Проверяващата комисия е установила, че кметът на Столична община не е изпълнил задължението си да подаде документи за проучване за надеждност и за издаване на разрешение за достъп“, става ясно от предоставената информация.

 

В началото на този месец, 4 юли, на Терзиев му е издаден и акт за установяване на административно нарушение (АУАН). На 11 юли столичният кмет подава възражение с искане за прекратяване на производството. Пет дни по-късно Терзиев е подал документи за започване на процедурата по проучване за надеждност, гласи информацията на Димитър Главчев.

 

"Колко решения за сигурността на София е взел Васил Терзиев като кмет, без да има достъп до класифицирана информация?", попитаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС след като научиха информацията, че кметът на София няма достъп до класифицирана информация.

Общинарите задават следните въпроси: "След като Васил Терзиев управлява София 8 месеца без достъп до класифицирана информация, как е взимал решения, които са свързани със сигурността на града ни? Съгласно Закона за класифицираната информация кметът на София е с ниво "Строго секретно", именно защото има задължения, свързани с противодействие на тероризма, отбранително-мобилизационната подготовка, както и не дай си Боже, с привеждането на общината в готовност за работа във военно и извънредно положение – председателства Съвета по сигурност. А, ако е взимал решения по тези теми, как го е правил след като не е имал достъп до тази класифицирана информация?! Редица въпроси, на които няма отговор", допълват те.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2179 |22.07.2024 Вътрешеният министър: Ситуацията на българо-гръцката граница не е цветуща. Пожарът бавно, но сигурно ще стигне до нас . 0| 2733 |22.07.2024 Банско се превръща в "сцена на открито" с най-добрите филми от Банско филм фест 2023 година . 8| 2434 |22.07.2024 Доналд Тръмп: Смешната Камала е луда. Ще я бия по-лесно от Байдън . 22| 10036 |22.07.2024 Етиен Леви: Приключих с "Величие"! За мен тази партия е затворена книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads