Реклама / Ads
0| 3062 |13.05.2022 НОВИНИ

Държането на ръце - строго забранено: Туркменистан наказва публични прояви на обич

.
Източник: БГНЕС
В туркменския град Мери десетки двойки бяха задържани и отведени с белезници за нарушаване на „обществени принципи“. Нарушението се изразявало в това, че те публично се държали за ръце. Задържанията се извършват на фона на засилен натиск върху жените, съобщава туркменската служба на Радио Свобода.
 

Местен жител разказа пред журналисти за задържането си в туркменския град Мери. По думите му той бил отведен в участъка с белезници, тъй като двамата със съпругата му се държали за ръце на обществено място: „С жена ми излязохме от къщата. Полицейска кола спря близо до нас и служителите ни казаха, че трябва да се качим в колата им и да отидем в полицейското управление, за да дадем обяснения".

 

Мъжът допълва, че е трябвало да помоли роднини да донесат свидетелството им за брак. Въпреки факта, че двойката е в „законна" връзка, полицията им наредила да изслушат лекция за традиционните туркменски ценности. Според жителя в полицейския участък в този момент имало още няколко души, задържани по улиците на града за подобно „престъпление".

 

Туркменският клон на Радио Свобода, Радио Азатлик, успява да разговря с няколко други жители на Мери, които са били принудени да изслушат лекция на полицията.

 

Жителка твърди, че лекцията е „предимно насочена към жени“. Лекторите - полицай и неидентифициран служител - обвиняват жените, че са „безсрамно гримирани" и „нарушават приличието, когато се държат за ръце с мъже". „В древността нашите майки не са ходели с непокрити глави. След брака трябва да ходите със забрадки", преразказва жената съдържанието на лекцията.

 

Официални лица са отказали коментар по този въпрос.Туркменските власти се въздържат от разговори с независими медии, отбелязва Радио Свобода.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3247 |29.03.2022 Насрочени са делата срещу задържането на Бойко Борисов и Владислав Горанов . 0| 3869 |21.03.2022 ЕНП със спешна мисия в България заради задържането на Бойко Борисов . 0| 3068 |21.03.2022 Адв. Дерменджиев: МВР действаше в рамките на правомощията си при задържането на Борисов . 0| 5673 |19.03.2022 МВР отново ще входира постановленията за задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов /документ/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads