Реклама / Ads
10| 6879 |09.05.2017 НОВИНИ

Държавата дава 31 млн. евро на Георги Гергов за Панаира

.
Появиха се съмнения за скрита държавна помощ на бизнесмена Георги Гергов. Държавната Българска банка за развитие отпусна заем от 31 милиона евро на Международния пловдивски панаир и неговата дъщерна компания „Слънчев ден резиденс” в края на миналата година. Заложено е цялото предприятие.
 

Парадоксът е, че Министерството на икономиката като акционер в Панаира се съгласява да стане „съдлъжник” месеци по-късно.

 

В суматохата около прехвърлянето на дялове от и към държавата Панаирът и „Слънчев ден” усвояват 62 милиона лева. Втората компания е създадена само 30-ина дни по-рано. Там се прехвърлят основни активи на Панаира.

 

Георги Гергов отказа да отговори как е убедил банката.

 

Според устава на Панаира, за да се заложи предприятието в полза на трето лице, трябва съгласие на 2/3 от акционерите. Такова Общо събрание не е провеждано, съобщава bTV. При отпускането на заема свързваното с Георги Гергов дружество „Пълдин” контролира почти 51%, а остатъкът е на държавата в лицето на икономическото министерство и община Варна.

 

Министерството на икономиката гласува „за” заема постфактум по време на служебния кабинет.

 

В писмо от ведомството обявиха, че закъснялото одобрение е заради промяна в закона.

 

И още - ставало въпрос просто за покриване на стар заем. След погасяването на старите заеми обаче остават над 13 милиона лева.

 

И по старите кредити залогът е бил целият Панаир, но като плюс сега се отчита, че той вече е заложен пред държавата, а не пред частна банка.

 

Община Варна, която тогава се явява втори по големина акционер, дори не е чувала за Общото събрание.

 

„Нещо не са наред взаимоотношенията”, посочи зам.-кметът на Варна Пенчо Пенчев.  

Неяснота съществува и относно документите, въз основа на които е отпуснат заемът от държавната Банка за развитие. По данни на Агенцията по вписванията тогава последният заверен и одобрен отчет за приходи и разходи на Панаира е от 2012 г.

 

Може би най-важният въпрос е дали банката не е нарушила собствените си правила, в които е записано, че не финансира политически партии и свързани с тях лица. В онзи момент Георги Гергов все още е в ръководството на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3854 |09.05.2017 Само във Фрог: Столичната полиция в ступор, не приема и не предава писма . 2| 4277 |09.05.2017 Номинират Мария Габриел за еврокомисар . 5| 4285 |09.05.2017 Президентът Радев: Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата . 9| 9813 |09.05.2017 Българската идеология: Европа ще ни храни, Америка ще ни брани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads