Реклама / Ads
1| 6397 |23.08.2012 НОВИНИ

ДДС върху дарителските sms-и. Докога?

.
Време е държавата да изпълни обещанието си от началото на годината и да спре да печели като прибира ДДС от дарителските sms-и, настояха вчера неправителствени организации, ангажирани с дарителски кампании.
 

Въпреки, че премиерът Бойко Борисов нареди на финансовия министър Симеон Дянков да реши проблема с ДДС върху дарителските sms-и още през февруари, Министерството на финансите си прави оглушки, а внесени от депутати законови промени по темата залежават в парламента. Самият Дянков заяви в парламента през май, че “до месец-два“ ще бъде направена промяна в законодателството, с което да отпадне ДДС върху дарителските съобщения, но това все още не е факт.

Неправителствените организации смятат, че неправилно даренията от sms-и се облагат с ДДС, тъй като те по същество не са телекомуникационна услуга. По този начин този вид дарения са неравнопоставени с всички останали, които не се облагат с данъци.

Директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова каза, че през 2011 година общият брой на изпратените дарителски sms-и е 1 424 000 лева като внесеното за тях ДДС е 284 800 лева. Сумата от под 300 000 лева е нищожен приход за държавния бюджет, но пък разбита по суми за всяка отделна дарителска кампания е значима, съобщава "Медиапул".

Величкова съобщи, че тази сума е три пъти повече отколкото държавата е спестила от налагането на лимит за лечението на деца в периода юли 2011 – март 2012, почти три пъти повече от издръжката на неправителствена организация, която работи с над 100 бездомни деца годишно в София, и почти 3 пъти повече от годишната издръжка на дневен център за рехабилитация на деца с увреждания, отново в столицата.

Тя даде пример и с кампания за пострадалите от наводнението в село Бисер, където са събрани от sms-и 124 544 лева, а начисленото ДДС е 24 308 лева, колкото би струвало възстановяването на някоя от пострадалите къщи.

Кампанията за спешното лечение на 19-годишната Аделина Коджабашева е събрала рекордните 193 000 дарителски смс-а, а ДДС върху тях е 38 600 лева. Кампанията за спешното лечение на журналиста от БНТ Валя Крушкина е събрала 42 554 лева, като ДДС  за тях е 8510 лева.

Йордан Петров от инициативата “Спаси, дари на...“ коментира, че държавната политика в момента е “геноцид и мародерство“, защото застава на пътя между дарителите и нуждаещите се. Той коментира, че в случая с даренията не става въпрос за “данък добавена стойност“, защото никой не потребява стоки и услуги, а за “данък добро сърце“, с който се облагат добрите хора в България и които в крайна сметка са потърпевши, тъй като държавата им краде от джоба.

“Държавата печели два пъти от един болен човек. Един път не му дава пари, за да се излекува и по този начин пести и втори път, когато му се съберат пари за лечението с дарения, тя прибира част от тях под формата на ДДС“, каза още Петров.

Величкова заяви, че в момента само държавата печели от дарителските sms-и, тъй като мобилните оператори не начисляват такси за обслужването на дарителските номера, които в момента са седем на брой – единият дарителски номер на платформата DMS, този на Българската коледа, на БЧК, на SOS детски селища, на фондацията за подпомагане на деца в нужда “И аз мога“, на кампанията на МВР за децата на загиналите и пострадалите полицаи и на УНИЦЕФ.

Величкова коментира, че няма как да се злоупотреби и занапред някой да се облагодетелства от премахнатото ДДС върху дарителските sms-и, тъй като самите мобилни оператори упражняват сериозен контрол и проверяват всяка една кауза преди да й предоставят номер. Освен това има  проверка и стриктна отчетност за изразходваните средства. “Самите мобилни оператори са изключително внимателни, тъй като един скандал със средства от благотворителност, би накърнил сериозно техния имидж“, заяви тя.

Любен Панов от Центъра за нестопанско право даде пример с други държави в ЕС, в които върху дарителските съобщения не се дължи ДДС - Румъния, Чехия и Словакия.

Ако държавата не изпълни обещанието си, неправителствените организации са решени да се обърнат към ЕК, която може да стартира наказателна процедура срещу България за неправилно тълкуване на закона, тъй като даренията по закон не се облагат с данъци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5840 |23.08.2012 Цветанов в Испания за наркотрафика с българския кораб . 6| 14506 |23.08.2012 Нова шашма: Чип за 200 лв. сваля тока до 70 на сто . 5| 10465 |23.08.2012 Томислав Дончев - командирован в Перник . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads