Реклама / Ads
55| 4761 |13.06.2014 НОВИНИ

Дебат в парламента без яснота за "Южен поток"

.
Ще предоставим отговори на всички въпроси на ЕК за „Южен поток”. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на изслушване в парламента за последните действия на правителството по проекта „Южен поток”.
 

„В началото на този месец получихме писмо от Европейската комисия, която подлага на съмнение процедурите по определяне на проектант, оператор и собственик на тръбопровода, възложените от „Южен поток” поръчки. Естеството на повдигнатите въпроси предполагат по-детайлен и прецизен юридически анализ, който се изготвя от Министерство на икономиката и енергетиката и Българския енергиен холдинг”, заяви премиерът.

„Разпоредих на българските участници да преустановят по-нататъшните действия и процедури по подготовката за стартиране на изграждането. Ние сме член на ЕС и всички актове на ЕК, особено санкционни процедури спрямо България, към тях трябва да се отнасяме сериозно”, обясни Орешарски.

Премиерът обясни, че е казал на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев  да се издадат съответните разпореждания на българските участници в проекта да спрат всички процедури до изясняването на съмненията на Брюксел. Причина за това, че Българският енергиен холдинг е страна по договора, а негов принципал е министърът на икономиката. Въпросът не е обсъждан от Министерски съвет, тъй като той не е страна по практическото изпълнение на проекта.

Във връзка със срещата на премиера с американски сенатори премиерът обясни: „По време на срещата бяха разисквани много широк кръг въпроси. Една от темите бе за енергийната сигурност на региона. Беше естествено на брифинга след срещата да спомена как е протекла срещата и какви въпроси са обсъдени”.

"Г-н министър-председател, нищо не казахте. Един проект като „Южен поток”, който е  е важен, стратегически, обявен за проект с национално значение – защо за него няма публична информация?", попита от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова . „Каква е стойността на сключения договор? Не стана ясно какви са параметрите, какви са неустойките, ако бъде спрян ли замразен. Всичко, което правите е демагогия, шикалкавене и объркване. Не е ясно замразен ли е, спрян ли е, колко пари ще са загубени”, заяви Павлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4678 |11.06.2014 Заседанието на парламента започна без сделка . 11| 5424 |11.06.2014 Кадиев гласува заедно с ГЕРБ в парламента . 8| 4859 |09.06.2014 Жельо Бойчев: Дебатът за задължителното гласуване трябва да се състои . 25| 8146 |30.05.2014 Шоу в парламента: Борисов се дърля с Ерменков зад гърба му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads