Реклама / Ads
1| 4994 |01.12.2017 НОВИНИ

Д-р Дечев: Втълпява се, че всички иновативни медикаменти са по-добри, а това не е така

.
Д-р Дечо Дечев
Показва се само едната гледна точка - тази на пациентите и пациентските организации, а зад тях стои фармацевтичният сектор.
 
На обществото се втълпява, че всички иновативни медикаменти превъзхождат по-старите, но не винаги новите лекарства трябва да бъдат поставяни в графата ”положително действащи”. Така директорът на УМБАЛ ”Свети Иван Рилски” д-р Дечо Дечев коментира пред Bulgaria ON AIR обсъждания здравен мораториум.

Преди няколко дни депутатите приеха едногодишен мораториум за финансирането на иновативни лекарства и сключването на договори с нови лечебни заведения през 2018 г. Веднага след решението пациентски организации се надигнаха срещу това решение и поискаха налагане на вето от страна на президента Румен Радев. Омбудсманът Мая Манолова пък обяви, че ще сезира Конституционния съд по този казус.

По думите на д-р Дечев от 10 ново внедрени медикаменти, само 2 от тях превъзхождат с нещо по-старите, но в същото време фармацевтичните компании влагат около 1 млрд. евро за направата на едно такова лекарство, а нашата държава е добър терен за избиването на тези пари.

"Парите, отпуснати за здраве, трябва да се харчат за лекарства с доказан ефект. Въпреки това, когато става въпрос за лечение, не трябва да се говори за пестене на пари", допълни още той.  

Според директора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" няма пациентска организация, която да е протестирала срещу налагането на някакъв вид мораториум или лимит по отношение на някое болнично заведение.

"Има позитив в този мораториум, защото през това време ще се изиска компетентно мнение. Ще може да се подберат качествените и действащи лекарства и да се набавят само те, а не недействащи", сподели още докторът.

Д-р Дечо Дечев отбеляза, че бюджетът за здравеопазване ще покрие само 50% от разходите на този сектор и отново пациентите ще трябва да плащат за "това-онова".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4126 |19.11.2017 Московски: Призоваваме всички участници в движението да спазват правилата . 5| 6037 |15.11.2017 Софиянски: През 90-те и Борисов, и Нинова, всички бяха БСП . 5| 3990 |14.11.2017 БСП ще подкрепи ГЕРБ за приватизацията, ако осветлят всички теми на Прехода . 5| 4564 |11.11.2017 Всички ефективни присъди стават тайна за обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads