Реклама / Ads
18| 5662 |13.05.2023 НОВИНИ

В. ”Дейли мейл”: Силите на Путин бягат от Бахмут и хиляди руски цивилни получават заповед за евакуация

.
Руските войски бягат от Бахмут, пише английският в. ”Дейли мейл” Източник: БГНЕС
Руските сили са избягали от украинския град на бойното поле Бахмут „в лошо състояние“, тъй като военните на Киев са си върнали позиции в обсадения град, съобщи Министерството на отбраната.
 

През последните четири дни хората на Путин се изтеглиха от позициите си на южния фланг на града в източната област Донецк, уточнява министерството, което се смята за унизително отстъпление за Кремъл.

 

Като допълнителна новина за силите на Путин, министерството каза, че разполага с разузнавателна информация, че Русия се справя със „сериозен недостиг на надеждни бойни единици“.

 

Москва призна отстъплението на военните в петък, казвайки, че нейните сили са се оттеглили на север от Бахмут, което беше отчетено като най-голямото украинско постижение за шест месеца.

 

Беше съобщено, че Русия също е наредила евакуацията на хиляди жители на окупирания регион Харков, тъй като конфликтът изглежда се засилва още повече.
 
Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че Украйна е започнала нападение северно от Бахмут с повече от 1000 войници и до 40 танка, мащаб, който, ако бъде потвърден, ще се равнява на най-голямата украинска офанзива от ноември насам.
 
Руснаците са отблъснали 26 атаки, но войските в един район са отстъпили, за да се прегрупират на по-благоприятни позиции близо до язовир Берховка северозападно от Бахмут, каза Конашенков.
 
Евгений Пригожин, ръководител на силите на Вагнер, които ръководиха кампанията в града, каза в аудио съобщение: „Това, което Конашенков описва, за съжаление, се нарича „разгром“, а не прегрупиране“.

 

В отделно видео съобщение Пригожин каза, че украинците са превзели високите терени над Бахмут и са отворили главната магистрала, водеща към града от запад.

 

„Загубата на язовир Берховка – загубата на тази територия, от която се отказаха – това са 5 кв. км, само днес“, каза Пригожин.

 

„Врагът напълно освободи пътя Часив Яр-Бахмут, който бяхме блокирали. Врагът вече е в състояние да използва този път и второ, те са превзели тактическа височина, под която се намира Бахмут“, каза Пригожин, който многократно е осъждал редовната руска армия през последната седмица, че не е успяла да снабди хората му в Бахмут.

 

Руски служители казаха, че две ракети са ударили индустриален комплекс в Луганск, в окупираната от Русия територия на около 100 км (60 мили) зад фронта. Видео, публикувано в интернет, показва огромни стълбове дим над града.

 

Ударът, който е извън обсега на ракетите на основното бойно поле, които Украйна е разположила преди, дойде ден след като Великобритания обяви, че изпраща крилати ракети с по-голям обсег.

 

Руската армия запази контрола над населени места в четири района близо до Харков, въпреки неуспеха миналата година да превземе втория град в Украйна.
Тяхната загуба сега би била унизителна за Путин.

 

„Поради засиления обстрел от украинските въоръжени сили и за да се избегнат жертви сред цивилното население, Военно-гражданската администрация на Харковска област препоръчва да напуснете територията на нашата област за известно време, докато се създадат благоприятни условия за живот“, се казва в съобщение до жителите.

 

Казано им е, че ще получат „цялата необходима помощ и подкрепа“, ако решат да се евакуират в Русия.

 

Русия твърди, че е „унищожила“ 60 украински войници при бомбардировки и артилерийски атаки в района на Харков.

 

Град Харков е само на около 29 мили от руската граница.
 
Пропутинският военен канал Rybar определи руското отдръпване като „плачевно“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2678 |08.05.2023 В. ”Дейли мейл”: Москва евакуира гражданите от районите около Запорожката атомна централа . 14| 4061 |30.03.2023 ”Дейли мейл”: Чистка в гвардията на Владимир Путин? . 4| 3064 |12.02.2023 Пригожин съобщи, че силите на ”Вагнер” са превзели населен пункт северно от Бахмут . 1| 3060 |06.02.2023 Пиар експерт: Партиите ще пазят силите и парите си за изборите наесен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads