Реклама / Ads
5| 3507 |01.09.2021 НОВИНИ

„Дейли Мейл“: СЗО проследяват нов вариант на COVID-19, наречен Mu

.
Ръководителите на Световната здравна организация официално проследяват нов вариант на COVID-19, наречен Mu. Мутиралият щам, носещ научното наименование В.1.621, за първи път е открит в Колумбия през януари, съобщава „Дейли Мейл“.
 

Почти 4000 случая са били регистрирани оттогава в повече от 40 държави, но разпространението му започва да намалява през август на фона на разпространението на варианта Делта. Досега във Великобритания са открити почти 50 случая, а в САЩ са идентифицирани стотици случаи, допълва НТВ.

 

В седмичния бюлетин на СЗО се казва, че мутациите му предполагат, че той може да е по-устойчив на ваксини, какъвто беше случаят с южноафриканския вариант Бета. Той също така има мутация N501Y, която може да го направи по-заразен. Това беше обвинено и за бързото разпространение на варианта Алфа.

 

В доклада на СЗО се казва: „От първата му идентификация в Колумбия през януари 2021 г. има няколко спорадични съобщения за случаи на варианта Mu и са докладвани някои по-големи огнища от други страни в Южна Америка и в Европа. Въпреки че глобалното разпространение на варианта Mu сред последователните случаи е намаляло и в момента е под 0,1 %, разпространението в Колумбия (39 %) и Еквадор (13 %) постоянно се увеличава".

 

Понастоящем СЗО изброява четири опасни варианта на COVID-19 - Алфа, Бета, Гама и силно предаваната Делта. Mu е петият т.н. „вариант от интерес“ и се проследява заедно с Ета, Лота, Каппа и Ламбда.

 

„Няма доказателства, които да предполагат, че вариантът е по-трансмитивен от доминиращия щам Делта", заяви миналия месец Public Health England.

Коронавирусът, наречен SARS-CoV-2, мутира през цялото време в резултат на генетични грешки, когато се размножава. Повечето мутации са безвредни. Но тези, които го правят възможен да се разпространи по-бързо или да оцелее по-дълго в човешкото тяло, са тези, които е вероятно да останат да циркулират.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9989 |09.03.2021 „Дейли Мейл“: Бъкингам е парализиран от „скръб и шок“, свика спешна среща . 3| 3004 |02.03.2021 Проследяват пристигащите в Израел с гривни . 8| 5700 |06.11.2013 „Дейли експрес": Младите българи, идващи на Острова, влошават икономиката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads