Реклама / Ads
12| 3636 |12.03.2021 НОВИНИ

Делегатите на ПАСЕ пристигнаха у нас, за да проверят изборния процес

.
Източник: PACE
Делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа пристигна в България. Повод за визитата са предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 4 април. Целта на мониторинга е да се провери как протича предизборната кампания и как върви подготовката за самия вот. ПАСЕ наблюдава изборните процеси у нас още от 1990 г. насам.
 

Делегатите за взели под внимание факта, че през 2020 г. е променено изборното законодателство, с което е въведена комбинираната форма на гласуване - чрез машини и бюлетини, което ще е факт в секциите с над 300 избиратели. Това е оценено като положително, но от ПАСЕ призовават това да бъде придружено и от мерки, с които да се гарантира прозрачността. Изтъква се и необходимостта от участието на независими експерти, които да засилят общественото доверие в процеса. 


Делегацията на ПАСЕ се е срещнала с членовете на Централната избирателна комисия. От там са информирали, че в изборите ще участват 22 партии и 8 коалиции, като броят на гласоподавателите е около 6.7 милиона души. Някои са изразили загриженост относно произволия брой изборни секции в чужбина, без да се вземе под внимание реалния брой на сънародниците ни зад граница.


“Предизборната кампания започна на 5 март. Тя е фокусирана основно върху проблемите с корупцията, безработицата и пандемията от COVID-19, както и върху социалните проблеми”, посочват още от Парламентарната асамблея.


Делегацията е била информирана и за опасенията, които все още остават без отговор. По-конкретно става дума за реч на омразата, твърденията за купуване на гласове и организираното гласуване на социално уязвими групи.


От ПАСЕ посочват и проблемите с медийната среда у нас, които се изострят в условията на предизборна кампания. 


Предизборната делегация на ПАСЕ припомня доклада на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа, публикуван през октомври 2020 г., който подчертава "непрекъснато влошаващата се медийна свобода", за която има редица причини, сред които липса на прозрачност на собствеността, финансирането на медиите и тормоза над журналисти. Поради това делегацията на ПАСЕ моли съответните заинтересовани страни да гарантират еднакво и честно медийно отразяване на предизборната кампания на всички участници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6634 |11.03.2021 Нямало затворени предприятия у нас, спасени били много работни места. Каназирева, в коя България живееш? . 7| 3050 |09.03.2021 Още 76 800 ваксини на AstraZeneca пристигнаха у нас . 7| 3093 |22.02.2021 Още 25 740 ваксини на Pfizer/BioNTech пристигнаха у нас . 11| 3074 |15.02.2021 Южноафриканският вариант на COVID се оказа по-опасен от британския

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads