Реклама / Ads
2| 3053 |07.02.2024 НОВИНИ

Делегацията на българските социалисти в ЕП: “Гласуваме против Регламента относно Новите геномни техники“

.
Източник: БГНЕС
Българската делегация от групата на социалистите и демократите в ЕП няма да подкрепи предложението за Регламент относно Новите геномни техники и ще гласува „против“ по време на днешния вот в Страсбург.
 

Новите геномни техники (НГТ) представляват вид генетична модификация и имат за цел създаване на условия за генетично модифицирани организми (ГМО), разработени със способи от последните две десетилетия.

 

Считаме, че с проекто-регламента се създават условия за улеснен режим на пускането на пазара и в околната среда на такива организми. Няма единен научен и обществен консенсус, че този вид организми ще отговарят на заложените цели за подобряване на продоволствената сигурност.

 

Има опасения за непредвидени въздействия върху генома при този вид генетична модификация, както и техните потенциални отрицателни въздействия върху здравето на хората, животните и растенията, както и околната среда. Има опасения, че в процеса на тази генна модификация се развиват нови черти с нови опасности.

 

Предложението, подложено на гласуване днес, отива по-далеч дори и от текста на ЕК и предвижда отнемане на възможността на държавите членки да отчитат обществените нагласи към този вид организми, което е в разрез с демократичните принципи.

 

Отделно, проекто-регламентът съдържа редица съществени пропуски по отношение на режима на етикетиране на продукти, съдържащи НГТ, и създава условия за пускането на подобни продукти на пазара без изрично етикетиране. Това само по себе си е категорично нарушение на правото на потребителите да направят информиран избор.

 

Поради тази принципна позиция и поради липсата на задълбочена дискусия по темата, инициирана от българското правителство,  ние няма да подкрепим предложения регламент.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4178 |07.02.2024 Израелската армия: Има доказателства за парични потоци между Иран и Хамас . 20| 3154 |07.02.2024 Борисов: Габриел трябва да е и външен министър, и премиер, а Денков - образователен министър . 10| 3340 |07.02.2024 Петков: Разумни сме. Сглобката няма да се счупи заради претенциите към премиерски и министерски пост . 1| 3056 |07.02.2024 Доц. Милен Иванов: Няма човек, който да не може да бъде вербуван и за това невинаги се плаща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads