Реклама / Ads
1| 5845 |07.03.2018 НОВИНИ

Делото на Косарев за акциите на ”Виваком” започва по общия ред

.
Дмитрий Косарев
Търговският съд в Лондон е издал решение по дело, заведено срещу VTB Capital за търга за продажба на най-голямата телекомуникационна компания в България - ”Виваком”. На предварителното заседание на 6 март британските магистрати са решили, че делото трябва започне по общия ред.
 
Съдът отхвърли твърдението, че целият търг трябва да бъде анулиран на основание измама, съобщава "Ройтерс". Това означава, че Empreno, дружеството, завеждащо делото, може да получи иск срещу VTB Capital за вреди, в зависимост от резултата от пълния процес.

VTB Capital e корпоративна инвестиционна компания на руската банката VTB и е базирана в Лондон.

Съдебният доклад от предварителното изслушване показва твърденията на "Емпрено", че е бил изключен от търга за 43,3% от акциите, които те самите са притежавали в дружество, свързано с българската телекомуникационна компания Vivacom, в резултат на действията на VTB Capital (VTBC).

Заключението на съдията в това временно изслушване е, че на "Емпрено" трябва да се даде възможност "да претендира за обезщетение или парична компенсация по отношение на предполагаемата загуба или невъзможност да вземе участие в продажба", в която като консултант участва и компанията Earnst and Young (EY).

По време на предварителното изслушване е припомнено, че VTB Capital нае EY като "специален съветник", който да "наложи продажбата на акциите".

Искането на жалбоподателите продажбата на акциите да бъде отменена на основание, че е "измама", е била отхвърлено.

Съдът цитира твърдението на "Емпрено", че продажбата на акциите на "Виваком" е "нечестна фалшификация, която има за цел да даде погрешна представа, че е истинска продажба при справедлива стойност, докато всъщност предоставят акциите на занижена цена на консорциума, който я купува".

"Ройтерс" припомня, че жалбоподателите са LIC Telecommunications и Empreno Ventures, две компании, собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, а VTB Capital и редица други компании и физически лица са били част от консорциум, спечелил търга.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4849 |07.03.2018 Продължава делото за взрива в Хитрино . 7| 6579 |01.03.2018 ДАНС: 360 млн. евро е продажбата на акциите на ЧЕЗ . 0| 5435 |01.03.2018 Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба . 3| 4519 |27.02.2018 Съдът даде ход на делото за КТБ (Обновена)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads