Реклама / Ads
0| 2783 |26.12.2022 НОВИНИ

Демерджиев: България е домакин на съвместни дейности на „Фронтекс“ по външните граници на ЕС

.
Иван Демерджиев
През 2022 г. България е домакин на съвместни дейности, координирани от Агенция „Фронтекс“ по външните сухоземни, морски и въздушни граници на ЕС.

Операция „TERRA 2022“ се реализира по външните граници на България с Турция, Сърбия и Р Северна Македония. В зоните на отговорност на Регионални дирекции „Гранична полиция“ Елхово, Драгоман и Кюстендил са разположени 389 гост-служители, членове на постоянния корпус, изпълняващи функции като експерти по документи, служители по гранично наблюдение, гранични проверки и други дейности със съответното техническо оборудване. Това заяви служебният министър Иван Демерджиев в отговор на депутатския въпрос България има ли договорка с „Фронтекс“ за защита на българската граница.

 

Министър Демерджиев посочи, че с цел подпомагане на работата в областта на обратното връщане в Специални домове за временно настаняване на чужденци в София и Любимец са разположени съвместни екипи за дейности по скрийнинг и дебрифинг. А по отношение на морската граница от 2019 г. ежегодно се провежда Многоцелева оперативна дейност в Черно море, насочена към борбата с нелегалната имиграция, незаконния риболов и замърсяването на морето, домакини на която са България и Румъния.

 

По думите му МВР участва в дейностите на Европейската Агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс, първоначално основно на територията на ГКПП. От 2012 г. по българо-турската граница се провеждат оперативни дейности в рамките на съвместна операция по осъществяване на наблюдение на границата, включително и чрез разполагане на ресурси, предоставени от Агенцията. От 2016 г. подобни оперативни дейности се провеждат по българо-сръбската граница, а от 2022 г. и по границата на Българския с Р Северна Македония.

 

Мандатът на дейностите на Агенцията е разширен, като през 2019 г. е създаден постоянен корпус на европейската гранична и брегова охрана. МВР използва активно разширените правомощия на Агенцията в справянето със засиления мигрантски натиск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2854 |26.12.2022 Влак с амоняк, идващ от България, дерайлира в Сърбия, един е загинал, 51 души са натровени . 6| 4510 |23.12.2022 ”Демократична България” ще атакува Изборния кодекс в Конституционния съд . 3| 3779 |23.12.2022 Домакинствата ще получат финансиране за изграждането на фотоволтаични системи . 15| 2865 |23.12.2022 България започна предоставянето на военна помощ за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads