Реклама / Ads
7| 3634 |15.08.2021 НОВИНИ

„Демократична България“ ще иска изслушване на Гешев за бездействието по полицейското насилие

.
Иван Гешев
”Демократична България“ ще настоява за доклад и изслушване на главния прокурор Иван Гешев заради бездействието по полицейското насилие на протестите преди година. Това обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в предаването „Неделя 150“ на БНР. За вторрник е насрочено извънредно заседание на Народното събрание по темата.
 

„Двамата на върха на пирамидата на отговорните не са в залата. Бойко Борисов се скри от парламента, яви се, излъга избирателите, след което не стана депутат именно за да не понася отговорност. Другият е Гешев. Ще внесем искане да бъде изслушан, че заедно с Борисов са били част от укривателството на това престъпление“, заяви той.

 

„Това престъпление включва политическите поръчители. Лоялността на Христо Терзийски, тогава шеф на полицията, е потвърдена само няколко дни по-късно, когато е издигнат до министър на вътрешните работи. Двамата с Младен Маринов сега са депутати и им е осигурен имунитет. Включително, за да не може сега да им се търси отговорност“, каза още Иванов.

 

„Но истинските политически поръчители и укриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев. Ние трябва да направим връзка, че бяха изнесени данни, че стотици опозиционно настроени граждани са били подслушвани за държавен преврат - текстове в Наказателния кодекс, които не са прилагани от комунизма насам. А и не биха могли да бъдат прилагани“, добави той.

 

„В една демокрация да искаш да смениш едно управление е самата логика на легитимността на демокрацията. Това е свободата при демокрацията. Това не е преврат. Тези хора са поръчали тези зверства на полицаите и са ги допуснали“, каза Иванов.

От делото, с което началникът на сектор Андон Андонов е обжалвал наказанието 2 години без право на повишаване става ясно, че кадрите с боя над протестиращи под колоните на Министерски съвет са били налични. Самият Андонов е разпознат като един от биещите полицаи.

 

„Има проверка, има някакво наказание. Това е част от този опит за замитане. Андонов го обжалва и по делото за това обжалване става ясно, че прокуратурата е разполагала точно с тези записи“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3768 |13.08.2021 Радев: Искам да видя ясен ангажимент от българския парламент . 8| 5753 |13.08.2021 Кузманов: Цинично е някой да иска да си припише успехите на българските спортисти и техните треньори . 57| 10690 |12.08.2021 „Демократична България“ издига свой кандидат за президент . 3| 5332 |12.08.2021 Ива Митева: Мнозинството иска дебат и ще го има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads