Реклама / Ads
31| 10156 |09.08.2020 НОВИНИ

Ден 32: Народът VS. мафията. Битката продължава /видео и снимки/

.
факелно шествие на Орлов мост Източник: БГНЕС
И днес граждани излизат на площада, за да поискат оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Това е 32-ри пореден протестен ден, като и днес бе наситено с граждански инициативи и събития. Демонстрантите очакват и полицейски действия. Няколко източника вече сигнализират, че бусове на жандармерията са потеглили за столицата от няколко областни града.
 

Днешната хронология на събитията следим на живо.

 

22.00 ч.

 

Факли огряха блокадата "Орлов град". В района са се събрали хиляди протестиращи. Факелното шествие потегли по бул. "Цариградско шосе" в посока хотел "Плиска".

 

21.30 ч.

 

Множеството премина и покрай барикадата на майките от "Системата ни убива" пред сградата на Софийския университет. Протестиращите прекръстиха мястото на "Майка България".

 

21.20 ч.

 

Хиляди граждани участват в протестния "Поход към свободата" по жълтите павета. Това е редовното шествие на демонстрантите, които излязоха в сърцето на София, за да извикат "Оставка!", за 32-ри пореден път.

 

Шествието в момента върви в посока Орлов мост, където е една от протестните барикади. Призивът е след това част от гражданите да се върнат пред Министерския съвет, за да пазят и блокадата там.

 

21.00 ч.

 

"Ако на лъжата краката й бяха къси, то Борисов вече трябваше да ходи на ръце", заяви от протестната трибуна Арман Бабикян и предупреди за евентуални полицейски действия тази нощ, въпреки твърдението, че премиерът е наредил властите да не се намесват.

 

Минути по-късно Триъгълникът на властта бе оглушен от българския химн, а протестиращите потеглиха към редовното си шествие. Призивът е част от демонстрантите след това да се върнат пред Министерския съвет, за да пазят едната от трите блокади в столицата.

 

20.32 ч.


.
Снимка: БГНЕС

 

За пореден ден яйца и домати полетяха към прозорците на властта. Протестиращите сготвиха "Министерски омлет".

 

В района на станалия популярен като "Триъгълника на властта" продължават да се събират хора.

 

19.12 ч.

 

За пореден ден протест се провежда във Варна. Това се превърна в един от центровете на гражданското недоволство в страната. Там е и една от палатковите блокади.

 

До този момент в района на барикадата в морската столица са се събрали стотици граждани.

 

За пореден ден се провежда автомобилно автошествие. Около 20 коли потеглиха от София към Кулата. По пътя служители на реда спряха временно автошествието под претекст, че се извършва проверка за неплатени към КАТ глоби. 2 часа по-късно автошествието продължи.

 

Блокиран е и Хаинбоаз.

 

Акция имаше и в района на парк “Росенец”. Планът е гражданският протестен фестивал край летните сараи на Ахмед Доган да стане постоянен.

 

Днес ще има и протести в други части на земното кълбо. Наши сънародници ще излязат по улиците на Амстердам, Берлин, Бирмингам, Манхайм, Хамбург Осло, Торонто, Ню Йорк, Бостън, Сидни, Мелбърн, Пърт, Окланд и др. Това е поредният ден, в който българи в чужбина обявяват подкрепата си за антиправителствените демонстрации у нас.

 

В средата на седмицата обстановката също бе крайно нагорещена на фона на пресконференцията на управляващата партия ГЕРБ. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Бившият правосъден министър и лидер на “Демократична България” Христо Иванов проведе и втора акция в парк "Росенец". Той отиде на място, за да провери сложена ли е отново ограда на общинския път, който води до държавния плаж. Оказа се, че оградата е била премахната частично, като Иванов не изключи възможността това да се е случило временно.

 

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта - припомняме за изтеклите скандални записи и снимки. Последният запис се появи в пространството миналата седмица.

 

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.


Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 11186 |08.08.2020 /на живо/ Ден 31: Народът VS. властта. Недоволството не стихва /видео и снимки/ . 16| 4927 |04.08.2020 Нинова официално влезе в битката за председател на БСП . 30| 5489 |30.07.2020 Десислава Танева: Народът решава. Но не 10 или 10 000 души. А цялото общество . 11| 5307 |30.07.2020 Кирил Добрев: Битката е обща - всички трябва да подкрепим Елена Йончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads