Реклама / Ads
15| 6574 |02.10.2020 НОВИНИ

Ден 86: Утре е свикано ”IV Велико народно въстание”. Стотици интелектуалци подкрепиха протеста /снимки и видео на живо/

.
Протестите събират енергия, подкрепа и привърженици. Днес е 86-тия ден на антиправителствените протести с искания за оставки на премиера Бойко Борисов, цялото правителство и главния прокурор Иван Гешев. Освен в ”триъгълника на властта” протест днес има и пред сградата на БНТ с искане за оставката на генералния директор Емил Кошлуков.
 

Имената на над 220 интелектуалци вече стоят прод отвореното писмо с искане за незабавни оставки не само на Гешев и цялото правителство на  Борисов, но и на Караянчева, Вежди Рашидов и Емил Кошлуков.

 

22:36

Униформените на централния вход са вече само трима. Хората започнаха да се разотиват, но скандиранията "Оставка" и "Мафия" не стихват. Около сградата продължава да има множестов протестиращи, а движението все още е блокирано.

 

22: 08

При централния вход на БНТ бе образуван кордон от униформени, които заградиха протестиращите. Пред варата на сградта останаха само четирима души.  Все още няма информация дали министър Ахалдова е в сградата или е изведена от друг изход извън нея и обсега на протестиращите. Информация, че министърката е вече на безопасно разстояние от протестиращите се опитаха да пробутата на протестиращите самите униформени, които явно се организират за неочаквани реакции.


.

 

 

 

22:00

Протестиращите поляха с доц. Стойчо Стойчев с вода. Излизането му от задния вход на сгардата на БНТ бе освиркано от събралото се множество. Униформени се прегрупират по бул. "Евлоги Георгиев".

 

Малко преди излизането на Стойчев протестиращи се бяха събрали и пред задния вход на БНТ, от където преди бяха изведени Даниела Дариткова и други представители на ГЕРБ. Този път обаче на входа има поставени катинари и преграда. Хората все пак очакват опит министър Ахладова да бъде изведена от сградата точно от там. Бул. "Евлоги Георгиев"  е блокиран и към него се насочват много патрулни коли.

 

 

21:30

Сградата на БНТ е обградена от  протестиращи, които скандират "Оставка". Около сданието има голямо количество коли на жандармерия и полиция, както и униформени. Освен скупчените пред централния вход полицаи вътре също влязоха много униформени.


.

Минути след 21 часа на площад "Независимост" прозвуча химнът на Република България. Хората продължиха да скандират "ОСТАВКА!" докато мирно напускат площада, насочвайки се към протестът на БНТ. Там денс гост в предаването "Панорама", което тече в момента е правосъдният министър Десилава Ахладова.

 

Малко преди това "Отровно трио" (Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов) представиха новите сто подписали се интелектуалци към отвореното писмо, с което искат промяна.

"Заставаме срещу модела "Борисов-Доган-Пеевски" и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото", се казва в писмото.

Сред подкрепилите го днес са актьорите Цветана Манева, Явор Милушев, Анастасия Ингилизова, Весела Бабинова, Юлиян Вергов, а също архитекти, режисьори, писатели, учители, художници.

"Търсят се още такива хора, които да се присъединят към инициативата", допълват от триото. Вчера писмото бе подкрепено от други 123 представители на културата, изкуството и науката.

 

На 5 октомври, в 16:30 ч. местно време, пред централния вход на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, съобщиха от триото.

 

Допълват, че всички българи, които живеят в Белгия, Германия и Нидерландия и имат възможност, са добре дошли да подкрепят усилията евродепутатите да бъдат информирани преди началото на заседанието на ЕП. Също така Бабикян, Хаджигенов и Минеков призоваха всички граждани, които са несъгласни със статуквото да се включат в т. нар. Велико народно въстание IV, насрочено за утре (3 октомври) от 17:00 ч. на пл. "Независимост" в столицата.

 

Днес протест има и пред БНТ.  Организатори са Гражданско сдружение "БОЕЦ", които обещаха всеки петък да се събират пред сградата на националната телевизия. В демонстрацията взеха участие представители на "Биволъ" и Инициатива "Правосъдие за вески".

Вижте какво казаха ораторите там.

 

 

В триъгълника на властта - площад "Независимост" недоволните от управляващите се събират за новата вечер на демонстрация срещу правителството и главния прокурор.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5169 |29.09.2020 Тежка катастрофа с жертви временно затвори пътя Габрово-Велико Търново . 33| 7282 |27.09.2020 Насрочиха го! Четвъртото Велико народно въстание ще се проведе на 3 октомври . 20| 10626 |25.09.2020 Ден 79: Ще има четвърто Велико народно въстание на тема Лебедово езеро . 19| 17848 |23.09.2020 Международният отзвук след Великото народно въстание III

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads