Реклама / Ads
9| 2859 |08.06.2024 НОВИНИ

Ден за размисъл преди изборите, агитацията е забранена

.
Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от полунощ (00:00 ч.) на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация.
 

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.  

 

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

 

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, според ИК.

 

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

 

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК, информира БТА.

 

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил, подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3000 до 10 000 лева.

 

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лева.

 

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2771 |07.06.2024 В деня за размисъл - излъчват филма "Моралът е доброто" . 19| 4066 |07.06.2024 Голямата пресконференция на Путин - няколко лъжи и още толкова заблуди . 0| 2955 |07.06.2024 АПИ обещава да спре ремонтите по магистралите през лятото . 0| 2796 |07.06.2024 Теодор Стойчев: ЕП няма предсрочни избори, важно е кого изпращаме там за 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads